Hawaii vulkaanist purskas taas laavat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühapäevane foto sündmuskohast.
Pühapäevane foto sündmuskohast. Foto: / AP

Hawaii Suursaarel asuv Kilauea vulkaan purskas pühapäeval taas laavat ja võimuesindajad andsid käsu veel sadade inimeste evakueerimiseks, kui laava jõudis järjekordse elurajooni lähedale, edastas Yle.

Teadlased hoiatasid möödunud nädalal Kilauea vulkaani võimaliku plahvatusliku purske eest, mis viimati juhtus ligi sajandi eest. Plahvatusliku purskega kaasneb kivimite ja vulkaanilise tuha väljapaiskumine ning see võib aset leida hoolimata jätkuvast laavavoolust mööda vulkaani idanõlva. Teadlaste hinnangul kasvab plahvatusliku purske tõenäosus lähinädalatel.

Kilauea vulkaan hakkas purskama eelmisel neljapäeval ja ümbruskonna tuhanded elanikud on laavavoolude eest on evakueeritud. Praeguse seisuga on evakueeritud umbes 2000 inimest.

Laava on voolanud 36 000 ruutmeetrile, kuid edasiliikumine on aeglane. Hävinud on üle 30 elumaja.

Piirkonnas leidis ülemöödunud reedel ühtlasi aset 6,9 magnituudine maavärin, millele järgnes hulgaliselt järeltõukeid. Tegemist oli kõige tugevama Hawaiil aset leidnud maavärinaga rohkem kui 40 aasta jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles