Erdoğan rakendas Saksamaa jalgpallitähed oma kampaaniavankri ette

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Recep Tayyip Erdogan (paremal) ja Londoni Arsenali mängija Mesut Özil Londonis.
Recep Tayyip Erdogan (paremal) ja Londoni Arsenali mängija Mesut Özil Londonis. Foto: KAYHAN OZER / REUTERS/Scanpix

Inglismaa kõrgliigas mängivad Türgi päritolu sakslased Mesut Özil ja Ilkay Gündogan on sattunud terava kriitika osaliseks, sest kohtusid Londonis Türgi autoritaarse presidendi Recep Tayyip Erdoğaniga.

Londoni Arsenalis mängiv Özil ja Manchester City ridades Inglismaa meistriks tulnud Gündogan on mõlemad Türgi päritolu, aga sündinud Saksamaal Gelsenkirchenis. Mõlemad mehed on otsustanud esindada just Saksamaa jalgpallikoondist ja seetõttu tabas neid Türgi presidendiga kohtumise eest karm kriitika.

Özili ja Gündogani kõrval kohtus Türgi presidendiga veel ka kolmas Premier League'i staar Cenk Tosun, kes on sündinud küll Saksamaal, aga esindab Türgi rahvuskoondist. Kohtumine leidis pühapäeval aset Londoni luksushotellis.

Sõbrapilt. Vasakult: Ilkay Gündogan, Mesut Özil, Recep Tayyip Erdoğan ja Cenk Tosun.
Sõbrapilt. Vasakult: Ilkay Gündogan, Mesut Özil, Recep Tayyip Erdoğan ja Cenk Tosun. Foto: KAYHAN OZER / REUTERS/Scanpix

Erdoğan loodab 24. juunil uuesti valituks osutuda ja viibib hetkel Suurbritannias, kus teda võõrustavad kuninganna Elizabeth II ja ka peaminister Theresa May.

Kõik Erdoğaniga kohtunud mängijad kinkisid presidendile oma autogrammiga mängusärgi. Gündogan otsustas särgile kirjutada ka personaalse pühenduse: «Suure austusega minu presidendile.» Seejärel poseeriti fotode tarbeks, mis hiljem võimuerakonna Twitteri kontole postitati.

Eriti üllatavaks peetakse just Özili kohtumist Erdoğaniga. Eelmisel aastal väitis Arsenali mängumees intervjuus ajalehele Süddeutsche Zeitung, et väldib poliitikast rääkimist.

Gündogan teatas pärast kohtumist, et ei soovinud teha poliitilist avaldust ega Erdoğani kampaaniale kaasa aidata. «Saksamaa koondislastena austame jalgpalliliidu väärtusi ja oleme vastutusest teadlikud,» teatas Manchester City poolkaitsja.

Rahul polnud ka Saksamaa jalgpalliliidu (DFB) esimees Reinhard Grindel. «Loomulikult arvestab DFB migranditaustaga mängijate erilist olukorda. Jalgpall ja DFB esindavad väärtusi, mida härra Erdoğan piisavalt ei austa. Pole hea, et meie mängijad lasevad end tema valimiskampaania nimel ära kasutada. Nende mängijate teod pole aidanud kaasa DFB püüdlustele integratsiooni osas,» väitis esimees.

Ilkay Gündogan (vasakul) ja Recep Tayyip Erdoğan.
Ilkay Gündogan (vasakul) ja Recep Tayyip Erdoğan. Foto: KAYHAN OZER / REUTERS/Scanpix

Erdoğani nelja presidendina veedetud aasta jooksul on Türgit korduvate inimõiguste rikkumiste eest kritiseeritud. Türgi riik kiusab ka ajakirjanikke ning sotsiaalmeedia kasutajaid ja Erdoğani võimu ajal on Türgis vangistatud rohkem ajakirjanikke, kui üheski teises riigis.

Erdoğan on alustanud niinimetatud puhastust ka avalikus sektoris pärast 2016. ebaõnnestunud riigipöördekatset.

Ajaliselt tuli Özili ja Gündogani kohtumine Erdoğaniga väga halval ajal, sest täna peaks Saksamaa koondise peatreener Joachim Löw avalikustama esialgse nimekirja mängijatest, kes esindavad Saksamaad Venemaal toimuval MM finaalturniiril.

Özili ja Gündogani koht meeskonnas peaks olema kindel, aga osade fännide hinnangul tuleks tähtmängijad Erdoğaniga kohtumise tõttu koondisest välja jätta.

Kohtumine kutsus esile ka Saksamaa poliitikute terava reaktsiooni. Roheliste erakonna endine Türgi päritolu esimees Cem Özdemir polnud jalgpallurite käitumisega rahul: «Saksamaa koondislase president on Frank-Walter Steinmeier, tema kantsler on Angela Merkel ja tema parlament on Liidupäev, mis asub Berliinis, mitte Ankaras.»

Loomulikult kasutas võimaluse rahvusvähemuse kritiseerimiseks ära ka immigratsioonivastane erakond Alternatiiv Saksamaale (AfD). Erakonna liige Beatrix von Storch küsis: «Miks mängib Gündogan Saksamaa rahvuskoondise eest, kui ta tunnustab Erdoğani oma presidendina?»

Endine Saksa koondislane ja praegu koondise taustajõudude hulka kuuluv Oliver Bierhoff ütles, et räägib sel teemal mängijatega. «Ma ei kahtle Ilkay ja Mesuti soovis Saksamaa eest mängida ja meie väärtustega samastuda,» ütles Bierhoff.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles