Põhja-Korea tuumapolügoonil käivad lammutustööd

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un eelmise aasta septembris oma teadlasi tuumaprogrammi osas juhendamas.
Kim Jong-un eelmise aasta septembris oma teadlasi tuumaprogrammi osas juhendamas. Foto: KCNA / REUTERS/Scanpix

Satelliitpiltidelt on näha, et Pyongyang hakkas Põhja-Korea ja USA tippkohtumise eel lammutama oma tuumapolügooni, teatas USA vaatleja täna.

Põhja-Korea teatas laupäeval, et lammutab täielikult Punggye-ri polügooni 23.-25. mail toimuval tseremoonial. Riik lubas seda vaatlema valitud riikide meedia, aga mitte rahvusvaheliste tuumaagentuuride esindajaid.

Punggye-ri polügoon asub Põhja-Korea kirdeosas ning seal on toimunud kõik kuus Põhja-Korea tuumakatsetust, neist viimane septembris.

38 Northi poolt avaldatud pilt.
38 Northi poolt avaldatud pilt. Foto: 38 North/Scanpix

Pyongyangi tuuma- ja raketiprogrammi vaatlev tunnustatud USA veebikülg 38 North kirjutas 7. mai kuupäevaga satelliitpiltidele tuginedes, et neist võib näha esimest kindlat tõendit, et katsetuspaiga lammutamine on täies hoos.

Põhja-Korea on Punggye-ris lammutanud mitu operatiiv- ja väiksemat hoonet ning eemaldas tunneleid aherainega ühendavad rööpad. Alates märtsist seisab ka uue tunneli kaevamine, ütles 38 North. Piltidelt on näha, et käivad ka lammutamistseremoonia ettevalmistustööd.

Samas rõhutas 38 North, et polügooni põhirajatised on jätkuvalt püsti ning ühegi tunneli sissepääsu pole püsivalt suletud. Oodatavasti lammutatakse põhihooned ja suletakse tunnelid välismeedia silme all, lisas veebikülg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles