Video: Poola järvest leitud piimanõus olid Preisi aadlimehe isiklikud asjad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Preisi krahvi Hans Joachim von Finckesteini  (1879  - 1945) raha, dokumendid ja isiklikud esemed
Preisi krahvi Hans Joachim von Finckesteini (1879 - 1945) raha, dokumendid ja isiklikud esemed Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Teismeline poiss leidis Poola kirdeosas Jezioraki järvest kaks piimanõu, milles leidus Teise maailmasõja ajal peidetud esemeid, millest osad pärinesid Preisi kuningriigi ajast.

14-aastane Patryk Lessmann tegi leiu möödunud aasta mais, kui oli selle järve ääres koos oma perekonnaga puhkamas, teatab Live Science.

Poola Jezioraki järv
Poola Jezioraki järv Foto: wikipedia.org

Lessmani teatel olid piimanõus näiteks Teise maailmasõja aegne Saksa armee munder, sõjaaegne hambahari ja taskukell, mis kuulusid Preisi krahvile Hans Joachim von Finckesteinile (1879  - 1945).

Patryk Lessman
Patryk Lessman Foto: WOJTEK RADWANSKI / AFP/Scanpix

Poiss teatas leiust Poola arheoloogidele, kes vaatasid asjad üle ning tegid neist fotod ja nimekirja. Need konserveeritakse ja pannaks muusemitesse. 

Uurimine näitas,  et Preisi krahv von Finckenstein elas Teise maailmasõja ajal koos oma perega Jezioraki järve ääres ja arvatakse, et krahv või keegi tema perest peitis vara järve.

Arheoloogide sõnul oli leitud asjade seas krahv von Finckelsteini testament, perekonna pitsat ja vapp, ta isikut tõendavad dokumendid ja päevik, mida ta pidas ajavahemikul 1914 – 1918, kui oli käimas Esimene maailmasõda.

Von Finckensteinide vapp
Von Finckensteinide vapp Foto: Geni.com

Veel olid piimanõudes krahvi prilid, jahiesemeid, raha, vääriskive, taskukell, kirju, perekonnafotod, hõbelusikas ja militaarautasud.

Preisi krahvi Hans Joachim von Finckesteini (1879 - 1945) kirjad ja päevikud
Preisi krahvi Hans Joachim von Finckesteini (1879 - 1945) kirjad ja päevikud Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Ei ole veel selge, kas leitud Saksa sõjaväemunder kuulus krahv von Finckesteinile.

Poola ajaloolased selgitasid, et Ida-Preisimaa oli Teise maailmasõja ajal Saksamaa osa ning paljud seal elanud sakslased põgenesid piirkonnast 1944 – 1945 kui nõukogude Punaarmee peale tungis.

Piimanõust leitud leitud mündid ja paberraha on antud Poola riigikassale ja pannakse rahandusmuuseumi.

Preisi krahvi Hans Joachim von Finckesteini (1879 - 1945) raha, dokumendid ja isiklikud esemed
Preisi krahvi Hans Joachim von Finckesteini (1879 - 1945) raha, dokumendid ja isiklikud esemed Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Lisaks tõlgitakse krahvi päevik saksa keelest poola keelde ja ka seda saab näha muuseumis.

Arheoloogid näitasid leitud esemeid krahvi tütrele, praegu Saksamaal elavale 81-aastasele Waldraudt von Finckensteinile.

Waldtraut von Finckensein ja Patryk Lessman (vasakul)
Waldtraut von Finckensein ja Patryk Lessman (vasakul) Foto: WOJTEK RADWANSKI / AFP/Scanpix

«Tegemist oli suurepärase leiuga, mis võimaldas heita pilgu Preisi aadlimehe ellu. Enamik dokumente on saksa keeles, kuid oli ka kaks venekeelset dokumenti, mis pärinevad 26. jaanuarist ja 3. veebruarist 1945,» teatas ajaloolane Michał Młotek.

Krahvi tütar rääkis Młotekile, et tema ja ta õde Margaret saadeti paar päeva enne Punaarmee saabumist Mecklenburg-Vorpommernisse. Nende isa, krahv Hans Joachim von Finckestein jäi Preisimaale nende perekonna lossi ja arreteeriti nõukogude sõdurite poolt 1945. aasta märtsis.  Ta suri sama aasta suvel 66-aastasena Poola linna Pasłęki juures asunud sõjavangide laagris.

Waldtraut von Finckensein ja Patryk Lessman (vasakul)
Waldtraut von Finckensein ja Patryk Lessman (vasakul) Foto: WOJTEK RADWANSKI / AFP/Scanpix

Krahvi abikaasa, 1899 sündinud krahvinna Hildegard von Meerscheidt oli perekonna lossis koos teenijatega nõukogude sõdurite teenija kuni 1945. aasta novembrini ja siis pääses Saksamaale laste juurde.

Młoteki sõnul võis olla krahvinna Hildegard see, kes ta mehele kuulunud asjad piimanõusse peitis ja piimanõu järve heitis.

Poola ajaloolase sõnul jäi talle eriti silma venekeelne kirjutis, mis leiti piimanõust: «Seltsimehed sõdurid, selle maja elanikke ei tohi tappa, sest nad on meid aidanud ja majutanud».

Teises venekeelses kirjutises oli, et krahv von Finckensteinile kuulunud lehmad, hobused, sead ja kodulinnud kuuluvad nüüd Punaarmeele.

Arheoloogid uurisid piimanõu leiukoha ala järves igaks juhuks ka metallidetektoriga ning leidsid sealt keskaegse sõjakirve ja osa keskaegse kindluse alusmüürist.

Von Finckensteini aadlisuguvõsa elas Preisimaal sajandeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles