35-aastane Galeta pärast tippmargi püstitamist: Eesti rekord on reaalne eesmärk!

Karl Rinaldo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristo Galeta ihkab Eesti koondise vormi tiitlivõistlustel veel vähemalt korra selga tõmmata.
Kristo Galeta ihkab Eesti koondise vormi tiitlivõistlustel veel vähemalt korra selga tõmmata. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kristo Galeta jaoks on olnud tänavune aasta edukas nii töö- kui spordirindel: hiljuti avas ta oma teise spordilisandeid müüva kaupluse, eile viis aga kuulitõukes rekordi 19.80ni.

Postimehe kõne ajal on poes vaid üks klient, ent see-eest väärikas. Võistlusperioodiks tuli nimelt varusid täiendama Eesti parim odaviskaja Magnus Kirt.

«Suvel ongi alati rahulikum, sest tavainimene ei käi rannailmaga jõusaalis või spordilisandite poes,» ütleb Galeta muheledes.

«2005. aastal tegin spordilisandite äriga algust. Päris kaua on seda asja juba tehtud,» muigab mees, kui ajale tagasi vaatab.

Ent veelgi rohkem on aega möödas sellest, kui Heino Sild tänaseni kehtiva Eesti rekordi 20.53 tõukas. «39 aastat!» teab Galeta hetkegi mõtlemata.

Just need numbrid - 39 aastat ja 20.53 - mõlguvadki odaviskajana sportlasteed alustanud (rekordiks jäi 78.05) mehe mõtteis, kui ta päevast päeva Audentese staadionile sammud seab.

Eile põksus vanameistri süda staadioni poole liikudes aga tavapärasest kiiremini, sest ees ootas hooaja avavõistlus. Galeta võistles noorte heitjate seeriavõistluse etapil väljaspool arvestust, tegi kolm katset ja tõukas parimal 19.80. Tegu on mehe isikliku rekordiga, EM-normistki jäi puudu vaid kümme sentimeetrit.

Veelgi tähenduslikum oli tulemus aga Galetale seetõttu, et eelmine rekord 19.78 oli tõugatud n-ö selg ees stiilis (glyde), nüüd kasutab ta aga juba pikemat aega pöördega tehnikat.

Rõõmustamisest on asi aga kaugel, kui siinkirjutaja Eesti kõigi aegade kuuendalt kuulitõukajalt tulemuse kohta uurib.

«Tehniliselt oli see tõuge kole, väga kole,» ütleb Viljandimaalt pärit mees. «Ma pole vanast veast jätkuvalt lahti saanud. Treeningutel tõukan vabalt, aga võistlustel lähen krampi ja ei kasuta kogu võimu ära.»

Ent mis on ikkagi sellise tasemetõusu toonud, et Galeta juba hooaja avavõistlusel kehva tehnikaga tippmargi tõukab? Kas jõunäitajate paranemine? «Ei-ei-ei, ikka tehnika on see, mis edu on toonud,» vastab Galeta. 

Galeta naasis hiljuti kuu aja pikkusest treeninglaagrist USAst, kus teda aitasid nii britt Shawn Pickering kui Gerd Kanteri endine islandlasest juhendaja Vesteinn Hafsteinsson.

«USA laagri kolm viimast päeva sain tõukerütmile pihta. Pärast laagrist naasmist olen iga päev tõuganud, et rütmi hoida. Iseenesest ei kadunudki rütm ka eilsel võistlusel, tahtsin lihtsalt käega panema hakata. See on aga vale.»

Galeta, keda treeningutel suurema osa aastast aitab ka ise harrastajana kuulitõukega tegelev Rait Sinijärv (rekord 15.58), ei tee saladust, et loodab tänavu lõpuks nii 20 meetri piiri kui ka Eesti rekordi alistada.

«Eesti rekord on reaalne,» kinnitab ta. «Eilne tulemus ei jää kindlasti mu hooaja parimaks. Treeningud on näidanud, et võin ka palju kaugemale tõugata. Loodetavasti õnnestub võistluskrambist jagu saada.» 

Kuulitõuget peab Galeta muide oma hobiks, sest 19 meetri tõukamine stabiilset sissetulekut ei taga.

Uuesti näeb Galetat võistlusringis eeloleval pühapäeval, kui Viimsis peetakse heitjate seeriavõistluse suurejooneline avaetapp. «Ma pole seal ise veel käinud, aga teised rääkisid, et tegu pidi olema väga hea kiire ringiga,» ütleb Galeta õhinal. 

Eesti kõigi aegade edetabel kuulitõukes:

1. Heino Sild 20.53
2. Taavi Peetre 20.33
3. Raigo Toompuu 20.20
4. Ants Savest 19.92
5. Enn Rohula 19.85
6. Kristo Galeta 19.80

Odaviskajana jäi Kristo Galeta rekordiks 78.05.
Odaviskajana jäi Kristo Galeta rekordiks 78.05. Foto: MARGUS ANSU / PM/SCANPIX BALTICS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles