WTO süüdistab Euroopa Liitu Airbusi ebaseaduslikus subsideerimises

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Airbus A319-111.
Airbus A319-111. Foto: CHRISTIAN HARTMANN / REUTERS

Maailma Kaubandusorganisatsioon (inglise k. lühendatult WTO) võttis vastu otsuse, et Euroopa Liit on rikkunud WTO nõuet peatada Airbusi subsideerimine.

USA WTO esindaja sõnul pakkusid Euroopa Liidu riigid Airbusile ligemale 22 miljardi dollari ulatuses riikliku abi, et toetada nende A380 ja A350 lennukite tootmist. Selliste toetustega põhjustati aga majanduslikku kahju Airbusi rivaalile Boeing, mis on USA firma, kirjutab BBC.

WTO teisipäevane USA kasuks tehtud otsus on tegelikult lõppmäng juba 2004. aastal alanud tülile. WTO teatas 2011. aastal, et EL peab lõpetama Airbusi subsideerimise ning Euroopa Komisjon lubas sellest ka kinni pidada. Ei möödunud aga kaua, kuni USA esitas uue kaebuse, sest kõik EL-i riigid ei pidavat WTO määrusest kinni pidama.

EL ja Airbus on teinud sarnase kaebuse USA vastu, süüdistades neid Boeingu ebaseaduslikus subsideerimises. WTO peaks selles osas võtma vastu otsuse millalgi hiljem sellel aastal.

WTO teisipäevane otsus lubab aga USA'l kehtestada EL-ile majanduslikud sanktsioonid ja tariifid WTO määratud rahasumma ulatuses. Boeing teatas, et nad ootavad WTO poolt Airbusile ajaloo suurimaid tariife, mis ulatuks miljarditesse dollaritesse.

Kogu lugu võib tõsiselt kahjustada EL-i ja USA vahelisi suhteid, kes vaidlevad juba niigi president Donald Trump kehtestatud terase- ja alumiiniumitariifide üle, millest EL tahab vabaks saada. USA nõuab omakorda aga, et EL lõpetaks tariifid mitmetele USA toodetele nagu autod.

Enne USA edasisi otsuseid ja tüli eskaleerimist oodatakse tõenäoliselt aga ära WTO otsus Boeingu subsideerimise osas. Kui USA jääb selles süüdi, siis võivad mõlemad osapooled lihtsalt asja võrdseks nimetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles