Ministeerium paneb vastu: ametnike drastiline vähendamine tähendaks riigi surma (88)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ulatuslik kärbe keskvalitsuse hulgas vähendaks ka politseipatrullide arvu.
Ulatuslik kärbe keskvalitsuse hulgas vähendaks ka politseipatrullide arvu. Foto: Priit Simson / Postimees

Tuntud ettevõtjate loodud Riigireformi SA käis välja ulja idee riigi ametnikkonda poole võrra vähemaks võtta. Rahandusministeeriumi sõnul tähendaks see aga riigi kui sellise tegevuse lakkamist.

Tuntud ettevõtjate loodud Riigireformi SA käis välja ulja idee riigi ametnikkonda poole võrra vähemaks võtta. Rahandusministeeriumi hinnangul tähendaks see aga riigi kui sellise tegevuse lakkamist.

Kuigi riigireformijate visioon koosnes paljudest punktidest, oli üks silmapaistvam ettepanek ametnikkonna kärpimine. «Ametnike ülesanne on leida võimalusi, kuidas asju teha, selle asemel, et otsida põhjendusi, miks midagi teha ei saa,» põrutasid ettevõtjad.

Lisaks on eesmärk hoida kokku kulutusi ülemehitatud ja teineteist dubleerivate asutuste osas, mis ei ole riigi põhifunktsioonide teostamiseks hädavajalikud ja mille töö saab ümber korraldada või asendada erasektoriga. Seetõttu leiavad ettevõtjad, et ametnikkonda tuleks nelja järgmise aasta jooksul vähendada järk-järgult umbes 50 protsenti ehk poole võrra.

Rahandusministeeriumi hinnangul oleks aga kindlasti vaja suuremat selgust, missugust sihtgruppi ärimehed silmas pidasid. Kui mõeldakse klassikalisi bürokraate ehk arengu ja poliitika kujundamise ja õigusloome teenistusgruppi, siis neid on riigiaparaadis selle aasta alguse seisuga vaid 1134 – seda on ministeeriumi hinnangul niigi vähe.

Kommentaarid (88)
Copy
Tagasi üles