Maadlusklubi Leo treener: Võimalikult palju tuleb välismaal võistelda

Urmas Saard
, Sindi gümnaasiumi infojuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil vasakult: Gristen Heinmets (treener), Tiia-Triin Tomson, Sander Tagu, Robyn Paulberg, Raimond Uibo ja Raigo Paulberg (treener).
Pildil vasakult: Gristen Heinmets (treener), Tiia-Triin Tomson, Sander Tagu, Robyn Paulberg, Raimond Uibo ja Raigo Paulberg (treener). Foto: Urmas Saard

Eile algasid Makedoonias Skopjes Euroopa kadettide maadlusmeistrivõistlused, mis kestavad 20. maini. Eestit esindavad sintlased Tiia-Triin Tomson ja Robyn Paulberg ja pärnakas Sander Tagu. Sindi noormees Raimond Uibo võistleb õpilaste klassis juuni keskel Ungaris Györis.

Käesoleva aasta aprilli lõpus osales Leo Põhjamaade võistlusel Göteborgis, kus toimus Soft Touch Open. „Seal oli umbes 700 võistlejat Taanist, Rootsist, Soomest, Eestist. Väga tublilt maadles Tomson, kes võitis teise koha. Käisime neil võistlustel neljandat aastat ja nüüd saime sealt esimese medali. Paulberg ja Tagu tulid mõlemad neljandaks,“ rääkis Leo treener Raigo Paulberg.

Treeneri hinnangul ollakse jõudnud selleni, et Eestis ei jagu enam treeningupartnereid, seepärast tuleb võimalikult palju välismaal võistelda. „Ühest küljest on meie maadlejad muidugi kõvad tegijad. Teisalt, kui eri kaalukategooriates on kuni 12 head vastast ja tead igaühe liigutusi ja võtteid, enam ei arene. Väljaspool Eestit tuleb kohtuda uute vastaste ja võtetega, see annab väga vajalikke kogemusi. Igal pool esineb erinevusi vastavalt sellele, kuidas treener harjutustele läheneb,“ selgitas Paulberg.

Kevadel toimus Euroopa suurim noorte maadlusturniir Tallinn Open, kus osales paar tuhat maadlejat, Ameerika mandriltki. Pärast võistlust korraldati treeninglaager. Paulberg rääkis, et osa treeninguid juhendasid Ameerika treenerid ja poisid said jälle midagi uut juurde. „Näiteks, kui meil öeldakse, et pärast paari–kolme punkti kättesaamist tuleks hakata hoidma ja passima, siis Ameerikas on risti vastupidi. Et saaks just rohkem punkte. Nii on vaatajalgi huvitavam. Siis ei tammuta enam mati peal, vaid sooritatakse võtteid.  Et maadlust teha vaatemängulisemaks, ongi vaja rohkem punkte koguda,“ selgitas suurte kogemustega treener.

Kui on enam-vähem võrdsed vastased, siis nii lihtsalt seliti ei panda. „Seliti visates peab teine ikka vilets olema,“ täpsustas aulberg. „Seljavõttel pead ise kuidagi eksima, et võrdne vastane sind lihtsa võttega selili asetab. Üldiselt läheb ikka heitlus punktide peale ja kaotus või võit jääb punktile–kahele, äärmisel juhul kolmele. Aga mõnikord võib seis minna näiteks 20 ja 22. Vaat siis läheb vaatamine põnevaks!“

Paulbergi sõnutsi on õige tasakaaluasendi ja kehahoiakuga maadluse eri situatsioonides palju vaeva näinud treener Harri Timberg.

Noorte tulemused Eesti meistrivõistlustelt

Märtsi alguses toimusid kadettide Eesti meistrivõistlused nii Kreeka-Rooma, vaba- kui naistemaadluses. Tagu tuli kehakaalus kuni 45 kilogrammi Eesti meistriks nii Kreeka-Rooma kui vabamaadluses, Paulberg kuni 71 kilogrammi kaaluvate sportlaste seas Kreeka-Rooma Eesti meistriks ja vabamaadluses teiseks. Uibo võitis oma kehakaalus (kuni 58 kilogrammi) samuti Kreeka-Rooma Eesti meistri tiitli ja jäi vabamaadluses teiseks. Tomson võistles kehakaalus kuni 57 kilogrammi ja saavutas kadettide hulgas teise koha. Esiletõstmist väärib Tomsoni puhul täiskasvanute seas meistritiitli võitmine. Paulbergi juunioride (U20) kolmas koht on samuti kõva tulemus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles