OPCW: Süürias kasutati veebruaris keemiarelva (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
4. veebruaril leiti Saraqebis 11 inimesel keemiarelva kasutamisest tekkinud sümptomeid.
4. veebruaril leiti Saraqebis 11 inimesel keemiarelva kasutamisest tekkinud sümptomeid. Foto: OMAR HAJ KADOUR / AFP/SCANPIX

Keemiarelvade Keelustamise Organisatsioon (OPCW) teatas täna, et veebruaris kasutati Süürias rünnakus Saraqebi linnale kloori tõenäoliselt keemiarelvana.

ÜRO keemiaagentuuri missioon selgitas välja, et kloori kasutati Saraqebi Al-Talili linnajaos 4. veebruaril, teatas OPCW avalduses.

«Kloor vabastati balloonidest mehhaanilisel kokkupuutel», teatas OPCW ja lisas, et uurimisrühma järeldused toetuvad leitud kahele balloonile, mille puhul määrati kindlaks, et nad sisaldasid eelnevalt kloori.

Keskkonnast võetud proovid näitasid kloori ebatavalist kontsentratsiooni kohalikus keskkonnas, ütles Haagis baseeruv organisatsioon.

OPCW peadirektor Ahmet Üzümcü mõistis mürgiste kemikaalide kasutamise karmilt hukka. «Mõistan karmilt hukka mürgiste kemikaalide kasutamise ükskõik kelle poolt, mis tahes põhjusel ja mis tahes oludes. Sellised teotud on vastuolus ühemõttelise keemiarelvade keeluga,» lausus ta.

Järelevalveagentuur hoidus kooskõlas oma mandaadiga avalikustamast, missugune Süüria seitse aastat kestnud sõja osapool Saraqebis kloori kasutas.

Vabaühendus Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus teatas rünnaku järel, et 11 inimest viidi pärast Süüria režiimivägede õhurünnakuid hingamisraskustega haiglasse. Sama väitis AFP-le ka lähedal asuvas Idlibi linnas töötav arst Mohammad Ghaleb Tannari.

«Kõigil juhtudel esinesid mürgisele kloorgaasi sissehingamisele omased sümptomid, nagu kurnatus, hingamisraskused ja köhimine,» lausus ta.

OPCW teatas, et selle meeskond küsitles pealtnägijad ja leidis, et mitu vahejuhtumi järel haiglatesse vastu võetud patsienti ilmutas klooriga kokkupuutumise märke ja sümptomeid.

Agentuuri uurimisrühm ootab praegu ka Süüria Douma linnast kogutud proovide analüüsitulemusi. Meedikute ja päästjate sõnul hukkus 7. aprillil Douma linnas Süüria režiimivägede rünnakus 40 inimest. Damaskus ja selle liitlane Venemaa süüdistasid Süüria vabatahtlikke päästjaid keemiarünnakust pärinevate videoülesvõtete lavastamises USA ja selle liitlaste jaoks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles