Emajõgi köidab kirjanike ja ajakirjanike tähelepanu

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamatu «Emajõe pääl» on illustreerinud Jaan Rõõmus.
Raamatu «Emajõe pääl» on illustreerinud Jaan Rõõmus. Foto: Raimu Hanson

Äsjasel kirjandusfestivalil Prima Vista esitletud raamatukese «Emajõe pääl. Hajakirjanduslikud rännakud Emajõel» peategelane on paelunud peale kala- ja paadimeeste, suplejate ja armunute ka kaht liiki kirjamehi ja -naisi ehk kirjanikke ja ajakirjanikke. Nende sõnastused on nüüd kokku korjatud ja kaante vahele pressitud.

Kirjanike hulgast hakkab suure Emajõe-huvilisena silma Oskar Luts. «Hakkasin ümisema meeleolukat laulu: «Emajõe haljal kaldal tahaks ilul ilutseda …» Esiti tasa, aga siis ikka valjemini, hoogsamini, jõurikkamini kostis laul, valgudes laiali ühes ihavusega meie teise klassi vagunis. Rind paisus, kerkis, otsekui oleks tahtnud juba kaugelt saata tervitusi Tartule ja Emajõe kallastele.»

Ajakirjanduslikud kirjapanekud on kombekohaselt autorinimeta. Küll aga ilmneb, et valdavalt on tsiteeritud Postimeest. «Südasuwel tikub Emajõgi wägisi kuiwale jääma. Ujula muutub suureks pesukausiks ja kui suuremat wihmasadu ei tule, peab ujumisspordi harrastaja lähemal ajal pangega wee kodunt kaasa wiima.» Nii on leheneeger kirjutanud Postimehes 14. juulil 1936.

«Emajõe pääl» esikaas.
«Emajõe pääl» esikaas. Foto: Raimu Hanson

«Emajõe pääl» on küll tilluke, nõnda et mahub taskusse, kuid see on pigem voorus kui puudus. Nõnda saab seda hästi kaasas kanda. Niisama suur on linnaraamatukogu taskugiid «Kirjanduslikud (eksi)rännakud Tartus», mis ilmus mullu.

Mõlema koostamise aluseks on Katrin Raid ja Halliki Jürma võtnud Tartu linnaraamatukogu andmebaasi «Tartu ilukirjanduses». Rikkalik elektrooniliselt talletatud varamu pakub endiselt rohkesti võimalusi uute trükiste tegemiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles