Gustavi raamat Salmest

Vallo Kepp
, literaat
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salme Raatma Pikasillal.
Salme Raatma Pikasillal. Foto: Erakogu

«Iga laps, keda ema ilmale toob, on lahing, mille ema teeb läbi oma rahva olemise või olemata jäämise nimel!» Nii kõlab tõlkes tekst kaardilt, mille toob koos lilledega vastsündinud Gustavi emale kohaliku saksa naisliidu esinaine. Kaart ja ümbrik on kleebitud Salme ja Herbert Rosensteini ühiselt peetavasse päevikusse Gustavi sünniaastal 1941.

1939. aastal koos sakslastega Eestist lahkunud Noarootsi kirikuõpetaja pere Herbert ja Salme Rosenstein saavad esiklapse Tiina lihavõttepühade tuisus aastal 1940. Tulevasel eesti kirjanikul Salme Raatmal (1915–2008) jääb päeviku pidamisest väheks, lapsega ühel ajal sündis Salme esimene muinasjutt, mille Marie Under Eestis trükki toimetas. Alles aastaid hiljem tuleb ilmsiks, et Salme Raatma kirjutas iga lapse sünni puhuks luuletuse, mis on säilinud Herberti ärakirjas päevikusse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles