Ecuador luuras Londoni saatkonnas Assange'i järgi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julian Assange.
Julian Assange. Foto: Dominic Lipinski / PA Wire/PA Images/Scanpix

Ecuador luuras WikiLeaksi rajaja Julian Assange'i järel, kes on viibinud Ecuadori Londoni saatkonnas tagaotsitavana alates 2012. aastast, kirjutas Briti väljaanne The Guardian täna.

Lõuna-Ameerika riik palkas rahvusvahelise turvafirma ja agendid jälgima Assange'i külalisi, saatkonna töötajaid ja isegi saakonna juures viibivaid Briti politseinikke.

Operatsioon Külaline ja hiljem operatsioon Hotell läksid hinnanguliselt maksma umbes neli miljonit eurot. Eesmärk oli algselt Assange'i kaitsmine vahistamise eest Briti politsei poolt, kuid hiljem arenes see täiemahuliseks luureoperatsiooniks.

Jälgimisoperatsioonile andis oma heakskiidu ka endine Ecuadori president Rafael Correa, kirjutas The Guardian. Riigi praeguse presidendi Lenin Moreno ametiajal on see peatatud.

Julgeolekufirma jälgis Assange'i igapäevaseid tegemisi ja tema läbikäimist saatkonna personali ja külalistega, nende seas häkkerite, aktivistide ja advokaatidega.

Guardiani sõnul tegeles Assange Ecuadori esinduses ka omapoolse luuramisega, häkkides saatkonna võrku ja jälgides personali kirjavahetust. WikiLeaks on need väited tagasi lükanud.

Ecuadori võimud on vähendanud viimastel kuudel Assange'i ligipääsu internetile ning piiranud tema külastajate arvu, kirjutas Briti leht.

Assange pole saatkonnast lahkunud, kuna peab tõenäoliseks väljaandmist USA-le. WikiLeaks avaldas 2010. aastal Ühendriikide salastatud dokumente ja kirjavahetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles