Peeter Järvelaid: Riiki võiks juhtida Mamma tarkusega

Peeter Järvelaid
, professor, Taldõkorgani ülikooli (Kasahstan) prorektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartulisalv. Foto on illustreeriv.
Kartulisalv. Foto on illustreeriv. Foto: Pärnu Postimees

Eesti poliitikute seas on tänavu kevadel liikvel uusi ideid, mis panevad mind mõtisklema täiskasvanuks olemise üle. Õppejõuna on juba mitu aastakümmet olnud üks mu ülesandeid anda juuratudengitele veidi elutarkust, selle õpetuse hulka kuulub täiskasvanuks olemise defineerimine. Olen tänu oma lähedastele kasvanud arusaamises, et olla täiskasvanu ei tähenda ainult suuremaid õigusi, vaid eelkõige vastutust enda tehtu eest.

Reformierakonna esimene naisjuht Kaja Kallas tuli poliitilises troonikõnes välja mõttega, et Eesti võiks Euroopa Liidus hakata jälle mõtlema riigi isemajandamisele üleminekule. Tema vastastele meenus kohe, et Nõukogude impeeriumi lagunemise faasis oli üks isemajandamise ideega avalikkuse ette tulijaid Kaja Kallase isa.

26. septembril 1987 ilmus Tartus ajalehes Edasi nelja ­mehe artikkel “Ettepanek: kogu Eesti NSV täielikule isemajandamisele”. Kui järgnevate põlvede ajaloolased ei avasta arhiividest midagi uut, siis meie poliitilise mõtte ajalukku läheb see Siim Kallase, Tiit Made, Edgar Savisaare ja Mikk Titma ettevõtmisena. Omal ajal sai see tuntuks kui nelja mehe ettepanek.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles