Sotsioloog ei usu riigiametnike hulga olulise vähendamise tulemuslikkusesse (1)

, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  • Ettevõtjate Riigireformi SA, sotsioloogi kommentaar

Tallinna Ülikooli riigiteooria professor, sotsioloog ja endine kõrge riigiametnik Leif Kalev ei usu, et Eesti ettevõtjate algatatud riigireformi sihtasutuse plaan vähendada avaliku sektori ametnikke annab soovitud tulemust.

 «Eesti on oma valitsemiskorralduse ja valitsemiskulude poolest läänemaailma mõistes efektiivne riik ning haldusreform loodetavasti muudab seda veelgi säästlikumaks,» rääkis Kalev kolmapäeval saatele «Otse Postimehest». Ta lisas, et reformimine on mõeldav, kui otsustatakse, et Eesti riik midagi ei tee, mida teised riigid teevad.

«Mis see siis on? Kas me saadame sõjaväe laiali, nagu Costa Rica on teinud? Ma ei usu, et ettvõtjad julgevad seda välja pakkuda. Kas me loobume haridusest?» küsis sotsioloog. Ta lisas, et riigireformi algatusega liitunud ettevõtjad tegelevad eelkõige juhtimiskorraldusega, kuid demokraatlike eesmärkide seadmise ja inimeste kaasamisega on Eestis endiselt «küsimusi».

Leif Kalev ütles, et kõrgemate riigiametnike korpus on Eestis päris väike. «See, kust saaks kokku hoida, on just teenuseid osutavad, inspekteerivad ja korda hoidvad struktuurid. Aga mida me siis ei tee, mida teised riigid teevad, sellele küsimusele ootame alles vastust,» rääkis ta. Kalev lisas, et tema arvates on riigiametnike vähendamine mõnes valdkonnas läinud isegi liiale.

 

«Väga mõistlik on minu meelest mõte, et parlament on tugistruktuurina liiga nõrk ja riigi arengu suunamine, poliitiline eesmärgistamine, on liiga nõrk. Nii sain mina ettevõtjate seatud eesmärkidest aru. Järelikult tuleb kusagilt veelgi ära  võtta,» ütles Kalev. Tema sõnul on riigis lihtne parandada väikeseid asju ja teha väikesi reforme, mida riigisektoris tehakse kogu aeg.

 

«Ettevõtjate probleemipüstitusest saan ma aru, aga ma ei näe riigiaparaadi osa nende positiivses programmis. Vähendamine ei saa olla positiivne programm. Asutused peavad midagi tegema ka, et inimeste elu paremaks läheks,» ütles Leif Kalev.

 

Eesti ettevõtjate loodud sihtasutus Eesti riigi reformimiseks kavatseb esitada novembris parlamendi esimehele, valitsusele ning kõigile riigikogus esindatud erakondadele riigireformi kontseptsiooni. Paljud sihtasutuse avaldatud esialgsed mõtted nõuaksid põhiseaduse muutmist, mis eeldab kahe riigikogu koosseisu otsuseid.

 

Riigikogu valimised on 2019. aasta märtsis.

 

Saade «Otse Postimehest» on veebiküljel postimees.ee otsevaadatav igal kolmapäeval kell 11 ja järelvaadatav. Saate autor on ajakirjanik Ainar Ruussaar.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles