Briti maapiirkondade politseinikud võivad omale relvad saada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terrorismivastane politseiüksus.
Terrorismivastane politseiüksus. Foto: Stefan Rousseau / PA Wire/PA Images/Scanpix

Praegusel hetkel ei kanna relva umbes 90 protsenti Suurbritannia politseinikest. Tulevikus võivad aga maapiirkondades tegutsevad ametnikud saada õiguse kanda tulirelvi, et võimalike terroriohtudega paremini toime tulla. 

Politseijuhid hakkasid sellist varianti kaaluma, kuna riigis pole piisavalt palju spetsialistidest terrorivastase võitlusega tegelevaid relvastatud politseinikke. Hiljutine katse relvastatud üksustesse politseinike värbamiseks ei õnnestunud ning soovitud arvust jäi puudu umbes 100 ametnikku.

Politsei on öelnud, et maapiirkondades tegutsevate ametnike relvastamine on viimane abinõu.

Terrorivastasele võitlusele keskendunud ametnikud (CTSFO) õpetatakse välja koos erivägedega, et nad saaksid hakkama näiteks pantvangikriiside ja terrorirünnakute korral. Relvastatud politseinike võimekuse suurendamine tuli teravamalt päevakorda pärast 2015. aastal Pariisis toimunud terrorirünnakuid, mille käigus hukkus 130 inimest.

Viimase kahe aasta jooksul on siseministeerium loonud 874 uut relvastatud politseiniku ametikohta - kokku oli eelmise aasta aprilli seisuga teenistuses umbes 6400 relvastatud ametnikku.

Relvastatud politseinikud Windsori lossi juures.
Relvastatud politseinikud Windsori lossi juures. Foto: Frank Augstein / AP/Scanpix

Politseijuhtide hinnangul pole aga olukord sugugi roosiline ja suurematest keskustest kaugemal asuvad piirkonnad nagu näiteks Edela-Inglismaal paiknevad Devon ja Cornwall võivad suures kriisiolukorras vastamisi seista probleemiga, kus relvastatud üksus on 50-120 kilomeetri kaugusel.

Politseijuhid tõdevad, et mõnes Inglismaa või Walesi piirkonnas on terrorirünnak väga ebatõenäoline, aga tõsise juhtumi korral tuleb sellest hoolimata suuta relvastatud üksusega reageerida.

Väidetavalt ei suutnud mitmed ametnikud CTSFO väljaõppega toime tulla ning ei saanud seetõttu relvastatud üksusega liituda. Samuti ei soovinud mõni politseinik väljaõppega jätkata, sest neid hirmutas kriitika, mis töö käigus tule avanud ametnikele avalikkuse poolt osaks saab.

Terrorivastane üksus.
Terrorivastane üksus. Foto: Stefan Rousseau / PA Wire/PA Images/Scanpix

Politseijuhtide nõukogu esimees Simon Chesterman ütles BBC-le: «Me ei saa igale Suurbritannia tänavanurgale relvastatud politseiametnikku paigutada, seega pidime ohtu analüüsima.» Loodetakse mõista, millistes piirkondades on relvastatud politseinike järgi vajadus kõige suurem. 

Praegusel hetkel arutletakse Chestermani sõnul selle üle, kuidas reageerimisaega kiirendada ja kas ametnikele püsivalt relvade andmine oleks mõistlik. Samas ei pea tema hinnangul ametnike relvastamine koheselt aset leidma ja tegu pole eelistatud variandiga.

Praegusel hetkel on relvastamata umbes 90 protsenti Suurbritannia politseinikest. Ametnike relvastamise üle otsustamise õigus on kõigil 43 Inglismaad ja Walesi teenindava kohaliku politseijõu ülemal ja ka riikliku Briti transpordipolitsei juhil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles