Makedoonia jõudis Kreekaga nimetülis kokkuleppele, Kreeka Makedooniaga mitte

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexis Tripras (paremal) ja Zoran Zaev täna Sofias.
Alexis Tripras (paremal) ja Zoran Zaev täna Sofias. Foto: STOYAN NENOV / REUTERS/Scanpix

Makedoonia peaminister Zoran Zaev teatas täna, et on jõudnud oma Kreeka ametivenna Alexis Tsiprasega naaberriikide pikaajalise nimetüli lahenduses kokkuleppele. Tsipras lükkas need väited mõni aeg hiljem ümber.

«Me arutasime mitmeid võimalusi ja nõustusime, et üks on vastuvõetav mõlema poole jaoks,» ütles Zaev pärast kõnelusi Tsiprasega Balkani ja Euroopa Liidu liidrite kohtumisel Sofias, kuid ei andnud täpsemat teavet.

Tsipras teatas aga Zaeviga kohtumise järel, et Kreeka ja Makedoonia pole veel jõudnud positsioonile, millelt saaks rääkida kokkuleppele jõudmisest. «Usun, et oleme suurema osa maad ära käinud, aga meil on veel minna,» väitis Tsipras pressikonverentsil Sofias, mida kandis otsepildis üle ka Kreeka riigitelevisioon.  

Nimetüli sai alguse juba 1991. aastal, mil Skopje kuulutas välja iseseisvuse Jugoslaaviast. Kreeka on vastu, et endine Jugoslaavia vabariik kasutab Makedoonia nime, kuna arvab, et see võib viia territoriaalsete nõudmisteni sama nime kandva regiooni järele Põhja-Kreekas.

Tüli on takistanud Makedoonia liitumist Euroopa Liidu ja NATOga.

Zaevi sõnul konsulteerivad kahe riigi ametnikud omavahel, et pakutud lahenduse rakendamist arutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles