Inspektsioon uurib, lastekaitse muretseb: kõigest 6-aastane väike Oliver palgati suvetuurile õhtut juhtima ja bände soojendama (25)

Britten Torstenberg
, Reporter-toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliver Kõvask esinemas Tartu linna päeval.
Oliver Kõvask esinemas Tartu linna päeval. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Telesaatest «Väikesed hiiglased» tuntuks saanud Oliver on alles kuueaastane, kuid teeb staari moodi tööd – ta juhib neljal õhtul suvetuuri, kus soojendab muuhulgas Erich Kriegerit. Koolieeliku taoline ärakasutamine pani lastekaitsjaid kulme kergitama ning sundis tööinspektsiooni asja uurima.

Oliveri näeb juulis neljapäevasel suvetuuril «Eesti pidu omas mullis» - reklaamplakatitel nimetatakse väikest poissi peo peremeheks. Laval on Erich Krieger, Boris Lehtlaan, Are Jaama, «Rahvabändi» saatest tuntud Eesti Mees, tansumuusikabänd Sunlight ja ansambel Respekt.

Ürituse korraldaja Peeter Kaljuste ütles Elu24le, et «Eesti pidu omas mullis» on justkui tantsupidu eri inimestele. Tema sõnul on väike Oliver õhtujuht, kes pole vaid nimi reklaamplakatil, poiss on päriselt terve õhtu laval ning juhatab artiste sisse, muu hulgas võtab üles ka väikese viisijupi. 

Oliver Kõvask «Väikesed hiiglased» castingul
Oliver Kõvask «Väikesed hiiglased» castingul Foto: Erlend Štaub

«Ta on õhtu lõpuni. Kui viimane artist peale läheb, siis pärast seda teda tegelikult enam vaja ei ole. Meil ei ole sada protsenti kõik veel paigas,» sõnab Kaljuste. Küll aga kinnitas ta, et üritus ei veni pikale: «Kuskil kaks või kaks ja pool tundi. Tegemist on ikkagi kuueaastase poisiga, nii et ei saa väga pikalt teha.» 

Kas üritusel müüakse alkoholi? «Arvan, et mingisugune õlu ikka on. Kindlasti ei promo me enda üritust alkohoolsete jookidega, sest õhtujuhiks on laps. Kui keegi tahab kuskil mingi õlle võtta, siis ma arvan, et see ei oleks probleem,» rääkis Kaljuste. 

Oliver Kõvask koos ema Reedaga
Oliver Kõvask koos ema Reedaga Foto: Catlin Saar / Valgamaalane

Huvitaval kombel juhib ka Kaljuste ise tähelepanu sellele, et inimesed on juba ürituse osas pahameelt väljendanud ning väitnud, et last kasutatakse ürituse tarbeks ära. «Keegi ei ole kedagi ära kasutanud. Telesaade kasutas ju last ära ja lapsed mängivad ju filmides... Kas see ei ole siis ärakasutamine? Poiss ei tee midagi vastu tahtmist, ta ise tahtis seda asja ja oli väga huvitatud.» 

Elu24 võttis ühendust ka Oliveri ema Reet Kõvaskiga, kes jääb napisõnaliseks. «Ei oska kommenteerida,» sõnab ta vaid. Samuti ei soovi naisterahvas vastata täpsustavatele küsimustele ürituse kohta ega ka sellele, kas Oliver õhtujuhiks olemise eest ka raha saab.

Väikese Oliveri abipalve

Varem sattus perekond Kõvask meedia tähelepanu keskpunkti, kui tänavu detsembris jagas väike Oliver Instagrami kontol appikutset, milles palus täiskasvanud fännidelt abi enda unistuste maja ehitamiseks. «Ma tahaksin väga oma ema aidata, kuid vajaksin selleks teie - heade inimeste abi. Oleksin ääretult tänulik kõigile, kes saaksid minu väikest palvet toetada rahalise panusega. Ikka südame järgi ja võimaluste piires,» seisis Oliveri postituses. 

Postitus tekitas lühikese ajaga palju kisa ning üsna ruttu see ka sotsiaalmeediast kustutati. Oliveri lähedase sõnul ei soovitud kerjata. «Lootsime tõesti abi saada maja ehitusega, sest see on Oliveri tõeline soov,» kirjutas väikese teletähe lähedane toona. 

Elu24 pöördus ka Eesti Lastekaitse Liidu poole, et teada saada, kas nii väike laps võib üldse sellisel üritusel esineda ja veel nii hilja? «Lapsed töövõtjatena on võrreldes täiskasvanutega oluliselt haavatavamas olukorras. Sageli on probleem see, et ei lapsed ega nende vanemad ei mõista konkreetse tegevusega kaasnevaid riske ja mõjusid, mis ka kaugemas tulevikus avalduda võivaid,»  kommenteerib liidu kommunikatsioonijuht Grete Landson.

Landson lisab ka, et meelelahutuse valdkonnas tuleb lapse töörõõ​mu ja sellest saadava otsese kasu kõ​rval kindlasti arvestada ka lapsest tekkiva kuvandiga ning avalikkuse suure tä​helepanuga ka hetkedel, mil see enam lapsele või tema vanematele sobida ei pruugi.

«Kas mingi konkreetne tegevus on käsitletav töötamisega töölepingu seaduse mõistes või mitte, vajab iga kord eraldi hindamist. Alla seitsmeaastase lapse töötamine on seaduse järgi eranditeta keelatud, kuid teatud juhtudel on lubatud võlaõiguslike lepingute alusel tegutsemine,» lisas Landson.

«Väikesed hiiglased» saade, Oliver Kõvask
«Väikesed hiiglased» saade, Oliver Kõvask Foto: Erlend Štaub

Kas 6-aastase lapse ülesastumine mitmel järjestikusel päeval õhtujuhina on töötamine ja seega tema jaoks keelatud või mitte? Elu24 pöördus ka tööinspektsiooni poole. «Meie esimene eesmärk on välja selgitada, millega on tegu, kas Oliveri toimetamist saab vaadelda töö tegemisena töölepingu seaduse mõistes või on tegu lühiajalise esinemisega, mis toimub mõne muu võlaõigusliku kokkuleppe raames,» sõnab tööinspektsiooni meedianõunik Kristel Abel.

«Alustame meile teatavaks saanud asjaolude uurimist, et selgitada välja, kas ja millistel tingimustel on lapse esinemine suvel kavandatud, kas selleks on olemas lapsevanema nõusolek, kas lapsevanem on hinnanud, mida sellisel tuuril osalemine lapsele kaasa võib tuua ning kuidas hindab olukorda kohaliku omavalitsuse lastekaitse spetsialist,» lisab ta. 

Samuti kinnitab Abel Elu24-le, et praegu ei ole ükski ettevõte Oliveri töötamise registrisse töötegijana sisse kandnud. Seega saab tööinspektsioon Abeli sõnul eelhinnangu andmisel lähtuda vaid ürituse kuulutusest, mis väikese Oliveri panusele tulevikus viitab.

«Lapsevanematele paneme südamele, et valiksite väga hoolega, millist tööd oma lapsel teha lubate. Iga laps on erinev, ent siiski tuleb arvestada, et isegi kui laps tundub asjalik ja arukas, on tal vanusest tulenevalt oluliselt vähem elukogemust ning teadmisi,» lisab tööinspektsiooni meedianõunik Kristel Abel. 

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles