Venemaa saadab Alaska lähedale strateegilised pommitajad (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tu-160.
Tu-160. Foto: Aleksey Nikolskyi / Sputnik/Scanpix

Venemaa kavatseb saata ülehelikiirusega strateegilised pommituslennukid Lähis-Arktikasse, et tugevdada oma sõjalist haaret piirkonnas, ütles kõrge õhuväe ametnik.

Kreml on avalikult öelnud, et soovib ümber pöörata aastaid kestnud olukorra, kus riigi sõjalise võimekuse arendamine on põhjapoolsetel aladel unarusse jäänud. Viimase aasta jooksul on need püüdlused kaasa toonud korduvad Vene ja USA lennukite kohtumised Beringi mere kohal.

Viimati tuli USA õhuväe lennukitel eelmisel nädalal Alaska lähedal saata külma sõja aegseid Tu-95 pommitajaid.

Moskva tahab nüüd kirdesse saata senisest võimsamaid lennukeid, teatas õhuväe kindralleitnant Sergei Kobljaš sõjaväe ajalehele Krasnaja Zvezda ja ütles, et piirkonda saadetakse ülehelikiirusega strateegilised pommituslennukid Tu-160.

Venemaa lennutas hiljuti Lähis-Arktikas asuvasse Anadõri linna modifitseeritud pommitaja Tu-22. Moodsam Tu-160 võtab ette samasuguse teekonna. Anadõr asub vaid 800 kilomeetri kaugusel USA Alaska osariigi Nome linnast.

Tu-160 ja Tu-22 Moskva kohal.
Tu-160 ja Tu-22 Moskva kohal. Foto: Mikhail Tereshchenko/TASS/Scanpix

Venemaa president Vladimir Putin teatas kahe mitmeotstarbelise baasi ehitamisest Venemaa põhjaosas. Ekspertide sõnul on Arktika piirkonda baaside ja lennuväljade ehitamine sarnane Nõukogude Liidu tegevusele külma sõja päevil.

Mõned uuendused on suunatud just Kirde-Venemaale ehk USA ja Kanada lähistele, kuhu Venemaa on saatnud uue radarisüsteemi ja allveelaevavastased lennukid. Samas rõhutas Kobljaš, et USA ei peaks olema mures Vene pilootide käitumise üle.

Eelmisel nädalal tuli USA õhuväe F-22 lennukitel saata Vene sõjalennukit, sarnased juhtumid on alates eelmise aasta maist muutunud järjest tavalisemaks. Kobljaši sõnul nähakse alatihti USA lennukeid, eriti tihti just õhupatrullide teostamise ajal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles