Postimehe aruanne: miks Levadia karikafinaalis Florast jagu sai?

Ott Järvela
, vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Evald Tipneri karikafinaalis alistas Tallinna FCI Levadia Lilleküla staadionil 2369 (!) pealtvaataja ees FC Flora 1:0 (67. Roman Debelko) ning tuli nelja-aastase pausi järel Eesti karikavõitjaks.

Flora oli küll terve kohtumise palli valdavam pool, aga rünnakute lõppfaasis jäädi kas tömbiks või langetati lihtsalt valesid otsuseid. Levadia ründas vähem, aga näiteks 0:0 viigiga lõppenud avapoolajal omati väga häid väravavõimalusi kaks Flora ühe vastu. Ent karika võitis lõpuks ikkagi Levadia. Põhjused olid Postimehe märkmete põhjal järgmised.

1. Realiseerimine, realiseerimine, realiseerimine. Kui kinnisvaraäris on ütlus, et objekti edu mõttes on võtmetähtsusega komponendid asukoht, asukoht ja asukoht, siis jalgpalli karikamängudes on nendeks realiseerimine, realiseerimine ja realiseerimine. Kui 36-st voorust koosneval liigahooajal ei kaasne ühe halva päevaga reeglina lõplikke ja kurbi tagajärgi, siis karikavutt on halastamatu – üks halb esitus ja ongi kõik. Ning laias laastus võrdsete vastaste mängus, mida Flora ja Levadia duell kahtlemata oli, saab reeglina määravaks realiseerimine.

Roman Debelko lõi enda momendi 67. minutil väravaks, aga Flora jättis neile avanenud šansid – kõige paremad neist 2. minutil Frank Liivakul ja 79. minutil Markus Poomi – realiseerimata. Ning nii ongi Levadia nüüd üheksa- ja Flora endiselt seitsmekordne karikavõitja.

2. Hiilgav Lepmets. Aga võiduvärava autor Debelko polnud Levadia peamine sangar, kelleks kerkis hoopis reaktsioonitõrjetega hiilanud väravavaht Sergei Lepmets. Esmalt sai ta 2. minutil käe ette Frank Liivaku lähilöögile, siis peatas 79. minutil Markus Poomi ohtliku lähilöögi ning kohtumise üleajal tõrjus altnurgast Mihkel Ainsalu soorituse.

3. Floral on keskkaitses probleem. Pärast 2. mail Nõmme Kaljuga tehtud 3:3 viiki tegi Flora peatreener keskkaitses põhimõttelise muudatuse – Märten Kuuse arvelt edutati Madis Vihmanni partneriks hooaja eel Tartu Tammekast hangitud Jürgen Lorenz. Muudatus ei klaarinud aga kahel talvel järjest oma parima keskkaitsja Norra saatnud (2016 Nikita Baranov, 2017 Joonas Tamm) Flora probleemi – keskkaitses kärises endiselt. Näiteks 25. minutil tegi Lorenz lubamatu valesöödu, millega kinkis Levadiale kolm-kaks olukorra, kust Flora pääses ainult tänu Roman Debelko mitte kõige paremale löögile ja Mait Toomi tõrjele. Tiitlinõudleja ei tohi endale sääraseid lapsusi lubada. Isegi, kui neist ei sünni väravad, nõrgendavad need meeskonna enesekindlust.

4. Jürgen Henni murelik seeria jätkub. Talvel peatreenerit vahetanud (Arno Pijersilt võttis ohjad senine abitreener Jürgen Henn) FC Flora on sel hooajal kohtunud oma kahe tiitlirivaali, Levadia ja Nõmme Kaljuga viies ametlikus kohtumises ning on endiselt võiduta. Superkarikafinaalis saadi Levadialt 2:2 viigi järel lüüa penaltiseerias. Premium liiga avaringis kaotati Kaljule 0:2 ja Levadiale 1:2. Maikuu alguses tehti Kaljuga 3:3 viik ja nüüd siis Levadialt karikafinaalis 0:1 kaotus. Seega viiest katsest null võitu. Nukker seeria võib pikeneda juba kolmapäeval, kui Flora kohtub Levadiaga meistriliiga raames.

5. Levadia võit läbi raskuste. Poolfinaalis alistas Levadia 5:0 Narva Transi ja veerandfinaalis 1:0 Nõmme Kalju. Sügisestes karikaringides sai Levadia 3:1 jagu Paide Linnameeskonnast ja lisaajal 2:1 Sillamäe Kalevist. Nüüd alistati finaalis Flora. Seega pidi Levadia teekonnal karikavõiduni seljatama koguni viis kõrgliigasse kuuluvat meeskonda. Ei mingit allahindlust, vaid läbinisti teenitud võit. Võrdluseks tähelepanek Flora teekonnast finaali – ainuke meistriliigaklubi, keda kohati, oli FC Kuresaare veerandfinaalis.

***

Videointervjuu FCI Levadia kapteni Dmitri Krugloviga:

«Mõlemad meeskonnad väärisid teineteist ja näitasid kõrgetasemelist jalgpalli. Meie suutsime ära lüüa, nemad mitte. Tõsi, pidanuksime juba esimesel poolajal mängu enda kasuks ära otsustama. Väravavaht Sergei Lepmetsalt suurepärane mäng. Tähtsatest mängudes nagu finaalid peavadki kogenud mehed vastutuse enda peale võtma.

Levadia meeskonnale püstitatud eesmärgid ei piirdu Eestiga, vaid peame olema edukad ka eurosarjas. Tugeva iseloomu toel tuleb ebaõnnestumised (nagu teisipäevane valus 1:2 kaotus Nõmme Kaljule - toim) kiiresti ära unustada ja edasi liikuda. Usume sellesse mängu, mida Levadia praegu näitab. Proovime samamoodi jätkata ja samm-sammult areneda. Minu meelest on praegune Levadia palju tugevam kui mullune Infonet.»

***

FCI Levadia peatreener Aleksandr Rogic: «Kolm päeva tagasi Premium liigas Nõmme Kalju vastu oli meil palju ebaõnne, kui lubasime vastasel üleajal kaks väravat lüüa ja eduseisust sai kaotus. Noortel poistel oli seejärel keeruline pea püsti saada, aga leidsime võimaluse ja reaktsioon tollele valusale kaotusele oli täna väga hea.

Samas õnnitlen Florat ja nende treenerit. Nad mängivad palju paremat jalgpalli kui hooaja alguses ning rivaliteet edasise hooaja jooksul tõotab kujuneda väga huvitavaks.

Kaljult saadud 1:2 kaotuse puhul polnud küsimus ainult ebaõnnes, vaid tegime ka taktikalisi vigu, mida mängu järel neile selgitasin. Tulemus oli, et täna mängisime 1:0 eduseisus viimased 10-15 minutit oluliselt paremini. Seetõttu pidasimegi vastu.»

* * *

FC Flora peatreener Jürgen Henn (paremal) pole sel hooajal suutnud meeskonda kordagi FCI Levadia või Nõmme Kalju vastu võidule juhtida. Katseid on olnud viis.
FC Flora peatreener Jürgen Henn (paremal) pole sel hooajal suutnud meeskonda kordagi FCI Levadia või Nõmme Kalju vastu võidule juhtida. Katseid on olnud viis. Foto: AFP / Scanpix

FC Flora peatreener Jürgen Henn, mis sinu meelest selle mängu määravad asjaolud olid?

Määravaks sai Levadia ründaja kvaliteet. Võimalusi polnud neil rohkem kui meil, aga nad kasutasid selle ühe augu teisel poolajal ära. Neil oli teisel poolajal neli lööki ja üks võrgus. Meil oli teisel poolajal vähemalt sama head võimalused. Otsustavus ja kvaliteet karistusalas määrasid. Levadia mängis suhteliselt jõuliselt ja ründefaasis natuke agressiivsemad.

Floral jäi seega karistusalas ja selle vahetus perimeetris tegutsemisoskusest puudu?

Ei ütleks, et oskusest, vaid täna pigem füüsilisest jõust. Levadia mängib tugevad ja füüsilist jalgpalli. Kohati suutsime vastata. Ma ei arva, et kaotasime seetõttu, et neile jõus selgelt alla jäime. Võimalusi ju suutsime luua päris häid. Aga nemad kasutasid momendi ära, see on suurtes mängudes tähtis.

Tegid kõik kolm vahetust edurivisse, ning kõik kolm sekkujat – Erik Sorga, Markus Poom, Henri Järvelaid – tõid teravust juurde. Kas tagantjärele öeldes pidanuks keegi neist põhikoosseisu kuuluma?

Tagantjärele on alati väga hea öelda. Võib-olla saanuks midagi teisiti teha, aga samas me ei tea, kuidas nad oleksid alustades esinenud. Sedagi on raske öelda.

Kui Levadia mängib füüsilist ja teie jaoks ebamugavat jalgpalli, siis juba nelja päeva pärast kohtute Premium liiga raames. Vaevalt Levadia midagi muuda, mida Floral on võimalik teha, et anda Levadiale vastus, mis asetab nemad väljakul ebamugavasse olukorda?

Nagu ütlesid – pingilt tulid head mängijad! Midagi peame välja mõtlema. Me ei ole olukorraga leppinud. Selle mängu kaotasime, aga meistrivõistlustel on kõik lahtine. Me ei tohi seda, mis täna juhtus, Premium liigasse kaasa võtta, et nii nüüd ongi. Läheme kolmapäeval uut lahingut andma ja tahame olla tugevamad.

Kuidas on olukord keskkaitses – kas Madis Vihmanni kõrval on teiseks numbriks Jürgen Lorenz või Märten Kuusk?

Natuke oleneb ka mängust. Täna tundsin, et on vaja rahulikumat ja kogenumat meest ja seetõttu eelistasin Lorenzit.

***

Eelmised 10 Eesti karikafinaali:

  • 2009 FC Flora - Nõmme Kalju 0:0 (pen 4:3)
  • 2010 FC Levadia - FC Flora 3:0
  • 2011 FC Flora - Narva Trans 2:0
  • 2012 FC Levadia - Narva Trans 3:0
  • 2013 FC Flora - Nõmme Kalju 3:1
  • 2014 FC Levadia - Tartu Santos 4:0
  • 2015 Nõmme Kalju - Paide Linnameeskond 2:0
  • 2016 FC Flora - Sillamäe Kalev 3:0 (la)
  • 2017 FC Infonet - Tartu Tammeka 2:0
  • 2018 FCI Levadia - FC Flora 1:0
FCI Levadia kapten Dmitri Kruglov ja meeskond juubeldamas võidetud Evald Tipneri karikaga.
FCI Levadia kapten Dmitri Kruglov ja meeskond juubeldamas võidetud Evald Tipneri karikaga. Foto: AFP / Scanpix

Nagu võis ka eeldada, jätkus Levadia rõõmupidu ka riietusruumis:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles