Kallas: Eesti majanduse väljakutse on suurema lisandväärtuse loomine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaja Kallas.
Kaja Kallas. Foto: Sander Ilvest

Reformierakonna laupäevasel majandusteemalisel volikogul kõnelenud erakonna esinaise Kaja Kallase sõnul vajab Eesti kõrge lisandväärtusega ettevõtlust, mis võimaldaks maksta suuremaid palku ja toetada neid, kes abi vajavad.

«Eesti tugevused on varem olnud korras rahandus ja tugev e-riik. Kahjuks käivad mõlemad praeguse valitsuse juhtimisel alla,» ütles Kallas. «Tahetakse ära lõhkuda toimivaid süsteeme nagu pensionisüsteem, surutakse peale igasuguste vahenditega tasuta ühistransporti, kuigi see, mida inimesed tegelikult vajavad, on korras teed ja sõidugraafikud.»

Kallase sõnul ei näi olevat valitsus digiriigi edendamist prioriteediks pidanud, mistõttu pole teemale ka piisavalt tähelepanu pööratud.

«Jätkuvalt on Eesti nõrkus ettevõtluse vähene digitaliseerimine ja püsiühenduste kättesaadavus. See tähendab omakorda, et tootlikkuse kasv on pärsitud, st aeg ja energia läheb tulemuse asemel protsessile. Kaotatud aeg on kaotatud raha,» lisas Kallas, kelle sõnul on Eesti majandusel tervikuna mitu suurt väljakutset. «Me oleme kinni jäämas keskmise sissetuleku lõksu. Meie ettevõtted ei hiilga kõrgema lisandväärtusega toodete ja teenustega, mille eest saaks küsida rohkem raha. Aga kui ei ole kõrgema lisandväärtusega ettevõtlust, siis ei ole võimalik maksta ka suuremaid palku ega toetada neid, kes abi vajavad.»

«Kui Keskerakond räägib pensionite tõusust, siis meie peaksime rääkima laiemalt eelkõige sissetulekute tõusust, mis saab tulla kaasa majanduskasvuga,» ütles Kallas. «Kõik meie pakutud sammud peaksid viima meid lähemale targale, jõukale ja teiste toetusest sõltumatule Eestile.»

Kallas lisas, et edasi tuleb minna ka riigireformiga ehk arutada, millise riigi pidamiseks on suutlikkust. Ja kuidas saada eraettevõtlust ning inimeste valikuvabadusi erinevates valdkondades soodustada – näiteks tervishoius.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles