Texase koolitulistamise põhjustas murtud süda?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Santa Fe koolitulistamises hukkunute mälestamine
Santa Fe koolitulistamises hukkunute mälestamine Foto: Scott Olson / AFP/Scanpix

Möödunud reedel, 18. mail toimus USAs Texase osariigis Santa Fe keskkoolis tulistamine, mille taga oli selle kooli üks vanema astme õpilane.

17-aastase Dimitrios Pagourtzise üks ohvritest oli tüdruk, kes tõrjus poisi lähenemiskatseid mitu kuud, teatab nytimes.com.

Dimitrios Pagourtzis
Dimitrios Pagourtzis Foto: SOCIAL MEDIA / REUTERS/Scanpix

Oma tütre, 16-aastase Shana Fisheri kaotanud Sadie Rodriguez sõnas meediale, et ta tütar oli poisi lähenemiskatsetest tüdinenud ja ütles kaasõpilaste ees, et ta ei soovi Pagourtzisega koos olla.

«Üks nädal pärast seda, kui mu tütar enda eest seisis, avas poiss koolis tule, tappes neid, kes talle ei meeldinud. Mu tütar oli üks esimesi ohvreid,» lausus ema.

Sadie Rodriguezi teatel oli ta tütar saanud mõned päevad enne hukkumist 16-aastaseks.

«Pere tahtis talle 16-aastaseks saamise puhul kinkida esimese auto, mitte matust,» teatas hukkunud tüdruku tädi Candi Thurman Twitteris.

USA meedia teatel kasutas Pagourtzis kahte relva, millest tulistas nii õpilasi kui õpetajaid. Lisaks kümnele hukkunule sai 13 õpilast haavata, neist kahe seisund on kriitiline. Üks raskelt kannatada saanutest on endine politseinik John Barnes, kes töötab kooli turvamehena.

Texase Santa Fe koolitulistamises hukkunute mälestamine
Texase Santa Fe koolitulistamises hukkunute mälestamine Foto: JONATHAN BACHMAN / REUTERS/Scanpix

Deedra Van Ness sõnas, et ta tütar Isabelle Laymance jäi ellu, kuna jõudis end õigel ajal klassitruumis olevasse kappi peita. Van Ness lisas, et ta tütar kuulis, kuidas vihane tulistaja oli end karjumisega veelgi vihasemaks ajanud ja tulistanud.

Tulistaja hüüdis enne kaasõpilaste tapmist neile solvanguid.

Texase Santa Fe keskkool
Texase Santa Fe keskkool Foto: Scott Olson / AFP/Scanpix

Santa Fe politsei ei ole veel teinud ametlikku teadet, mis võis olla tulistamise motiiviks, kuid arvatakse, et selleks võib olla murtud süda, kuna tüdruk poisi lähenemiskatsed tagasi lükkas.

Koolikaaslaste sõnul oli Pagourtzis omaette hoidev ja vaikne, kuid talle meeldis Ameerika jalgpall ja ta kuulus kooli meeskonda.

Dimitrios Pagourtzis
Dimitrios Pagourtzis Foto: Handout / AFP/Scanpix

Dimitrios Pagourtzisi advokaat Nicholas Poehl sõnas, et ta klient on napisõnaline ja tasakaalutu.

«Kui me rääkisime, siis aegajalt ta näitas, mis ta sees toimus, kuid siis jäi apaatseks ja nagu ei saanud millestki aru, ka oma teost,» lausus advokaat.

Politseiuurijate teatel sõnas noormees ülekuulamisel, et osasid koolikaaslasi ta säästis, kuna need meeldivad talle ja et nad saaksid teatatad tema teost.

Texase osariigi kuberner Greg Abbott esines pärast tulistamist meedia ees öeldes, et Pagourtzis kasutas koolikaaslaste tapmiseks oma isa relvi, tahtes teha ka enesetapu, kuid siis muutis meelt ja andis end politsei kätte.

Texase osariigi kuberner Greg Abbott
Texase osariigi kuberner Greg Abbott Foto: Scott Olson / AFP/Scanpix

Pagourtzise pere avaldas 19. mail teate, et nad on juhtunust šokeeritud ja tunnevad ohvrite perekondadele kaasa.

«Ta on intelligentne, vaikne ja korralik poiss. Me veel ei tea põhjust, mis teda sundis teisi tulistama. Ta oleks nagu üleöö kellekski teiseks muutunud, ta ei olnud enam see, keda meie tunneme,» laususid vanemad.

Politsei arreteeris Pagourtzise, keda kahtlustatakse mõrvades ja võimudele vastu hakkamises.

Texase osariigi seaduse järgi saab mõrva eest karistada surmanuhtlusega. Samas sätestab seadus ka seda, et alla 18-aastasele ei saa määrata maksimumkaristusena surmanuhtlust, vaid eluaegse vangistuse. Süüdimõistetu saab  esitada kohtule avalduse tingimisi karistuseks alles pärast 40 vangistusaastat.  

Kõik Santa Fe koolid jäävad 21. ja 22. mail suletuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles