Kohus karistas Pandivere pansionaadi juhte tingimisi vangistusega (1)

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere kohtumaja silt.
Rakvere kohtumaja silt. Foto: Meelis Meilbaum

Täna mõistis Viru maakohus osaühingu Pandivere Pansion 43-aastase omaniku omaniku Margus Peldese ja pansionaadi 65-aastase endise juhi Sirje Pediuse süüdi teise inimese eluohtlikku olukorda asetamises ja jätmises ning karistas neid tingimisi vangistusega.

Peldesele määras kohus aasta ja kaheksa kuud, Pediusele kaks aastat tingimisi vangistust. Otsust ei pöörata täitmisele, kui nad ei pane kolme aasta jooksul toime uut kuritegu.

Juriidilisele isikule ehk osaühingule Pandivere Pansion määras kohus rahalise karistuse ja äriühing peab riigi tuludesse kandma 30 000 eurot.

Rahvasuus Vao pansionaadiks kutsutavas asutuses tekkisid dementsel vanal naisel lamatised. Tütar viis ema haiglasse, kus too kaks kuud hiljem veremürgistusse suri.

Kohtunik Kristel Vedro selgitas, et kuigi prokurör nõudis süüdistatavatele šokivangistust, on juhtunust möödas kaks ja pool aastat ja tingimisi vangistus on karistuseks piisav.

Tunnistajate ütlustega oli tõendatud, et hooldekodus oli vähe hooldajaid, samuti polnud seal ühtegi tervishoiutöötajat. Sellest tingituna ei pakutud hooldekodus nõuetekohast teenust.

Juriidilist isikut lubab seadus kohtuniku sõnul karistada rahalise karistusega, mis ulatub 4000 eurost 16 miljoni euroni. Karistuse määramisel võttis kohus aluseks äriühingu 2016. aasta majandusaasta kasumi, mis oli 35 310 eurot. Praktiliselt kogu teenitud kasumi karistuseks ära andmine peab kohtuniku sõnul panema ettevõtja mõtlema ja edaspidi seadusvastastest tegudest hoiduma.

Kohus kuulutas kohtuistungi täielikult kinniseks. 

Sirje Pediuselt mõisteti välja sundraha ja kriminaalmenetluse kulud kogusummas  2193 eurot, Margus Peldeselt 807 eurot, OÜ-lt Pandivere Pansion 807 eurot.

Kõigilt süüdistatavatelt mõisteti solidaarselt välja tsiviilhagi summas 1021 eurot.

Kohtumenetluse pooled saavad otsuse vaidlustamise soovist teatada seitsme päeva jooksul.

Vao külas endise Aavere hooldekodu ruumides asuv Pandivere Pansion avas uksed 2013. aasta sügisel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles