Lõpp kuulujuttudele: hambauuring kinnitas, et Adolf Hitler suri 1945. aastal Berliinis (3)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adolf Hitler
Adolf Hitler Foto: imago stock&people / imago/sepp spiegl/Scanpix

Saksa diktaatori Adolf  Hitleri kohta hakkasid pärast Teist maailmasõda levima vandenõuteooriad, et ta ei surnud Berliinis maa-aluses punkris, vaid pääses põgenema ja jõudis allveelaeval Lõuna-Ameerikasse, kus elas pikka aega valenime all.

Veel oletati, et ta võis pääseda Antaktikasse või isegi Kuu varjatud poolele, kus seni on natside baas, teatabv AFP.

Kuu
Kuu Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP/Scanpix

Ametlikel andmetel võttis Hitler 1945. aasta aprilli lõpul Berliini punkris tsüaniidi ja lasi end maha ning ta ohvitserid viisid ta surnukeha välja, kus süütasid selle bensiiniga. Punaarmee sõdurid võtsid Berliinist ta luid kaasa ja nii jõudsid need Moskvasse.

Nõukogude Punaarmee sõdurid Berliinis Riigipäevahoones
Nõukogude Punaarmee sõdurid Berliinis Riigipäevahoones Foto: akg-images / akg-images/Scanpix

Vene võimud andsid Prantsuse uurijatele loa uurida Moskvas Venemaa riigiarhiivis asuvaid luid, kaasa arvatud lõualuud, millel on hambad ja hammaste uuring kinnitas, et need on Hitleri omad.

Kohtuteadlaste gruppi juhtinud antropoloogiaekspert Philippe Charlier sõnas, et nende uuring kinnitas Hitleri enesetappu.

Adolf Hitleri põlenud surnukeha
Adolf Hitleri põlenud surnukeha Foto: akg-images / akg-images/Scanpix

«Aastakümneid on levinud vandenõuteooriad, et Hitler põgenes allveelaeval Argentinasse, natside baasi Antarktikas või isegi Kuu tagumisele poolele, kus samuti olevat natsid end sisse seadnud. Hammasteuuring näitas, et Hitler hukkus 1945. aastal Berliinis,» sõnas Charlier.

Teadlase teatel oli Hitler taimetoitlane ja nad ei leitud uuritud hammastelt midagi lihale viitavat.

«Saime 2017. aasta märtsis ja juulis võimaluse uurida Hitleri lõualuud, hambaid ja koljutükke. See uuring oli alates 1946. aastast esimene selline,» sõnas uurija.

Osa Adolf Hitleri koljust
Osa Adolf Hitleri koljust Foto: HO / AFP/Scanpix

Uurijate kasutada oli ka umbes üks aasta enne Hitleri surma tehtud röntgenpilt diktaatori koljust ning uuritud tükid sobisid pildil nähtuga.

«Ametlikel andmetel võttis Hitler endalt elu 30. aprillil 1945 ja seda tegi ka ta naine Eva Braun. Meie uuring kinnitab ta surma, Moskvas olevad luud kuuluvad Hitlerile, kuid me ei tea täpselt tema surma asjaolusid. Hammasteuuring näitas, et kindlasti ei tulistanud Hitler end suhu, sest siis oleksid hammastel tulistamise jäljed, pigem võis ta tulistada end kaela või pähe,» selgitas Charlier.

Eva Braun
Eva Braun Foto: akg-images / akg-images/Scanpix

Osadel hammastel oli näha sinakat tooni, tegemist oli parandatud hammastega, milles olev materjal reageeris tsüaniidiga.

Adolf Hitler (20. aprill 1889 Braunau Inni ääres, Austria-Ungari – 30. aprill 1945 Berliin, Kolmas Riik) oli Austriast pärit Saksamaa poliitik ja Natsionaalsotsialistliku Saksa Töölispartei (NSDAP) juht 1921–1945. Aastatel 1933–1945 oli ta Saksamaa kantsler, kes valitses nagu diktaator. 

Hitlerit süüdistatakse Teise maailmasõja käivitamises, selles sõjas hukkus umbes 50 miljonit inimest.

Adolf Hitler (1889-1945)
Adolf Hitler (1889-1945) Foto: Personalities/Scanpix

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles