Kaljulaid tõstatab Ukrainas õigusriigi teemad (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kersti Kaljulaid
Kersti Kaljulaid Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

President Kersti Kaljulaid kavatseb oma homme algava Ukraina-visiidi raames tõstatada kindlasti õigusriigi teemad, millega avaldab survet ka Eesti investoritel Ukrainas tekkinud probleemide lahendamiseks.  

«See on kindlasti üks teema. Õigusriigi põhimõtete kehtimine ja reformide tegemine mitte ainult paberil, aga ka nii, et päriselt midagi muutuks – see on ju olnud teema ka varasematel kohtumistel riigipeade tasandil,» ütles presidendi pressiesindaja Taavi Linnamäe esmaspäeval BNSile. «See on kindlasti üks teema, millega me seal tegeleme,» lisas Linnamäe.  

Ta viitas, et eelmisel aastal käis Eestis Ukraina peaprokurör, kes kohtus siin nii president Kaljulaidi kui ka Eesti peaprokuröriga.  

President külastab ka Ukraina riiklikku korruptsioonitõrje bürood (NABU), kus kavatseb nendel teemadel rääkida. «Kohtume NABU juhtidega, et arutada korruptsioonivastase võitluse seisu,» märkis presidendi pressiesindaja.  

Linnamäe sõnul räägib president neist teemadest üldistatuna, põhimõtete tasandil. «Aga samas ei ole ka saladus, et meil on Eesti investorite puhul olemas Ukrainas reaalsed kaasused. Ma arvan, et see on iga riigi huvi – seista ka enda ettevõtjate ja nende investeeringute eest,» rääkis Linnamäe. Sellega on tegelenud nii Eesti saatkond Kiievis kui ka riigijuhid eri tasanditel, lisas pressiesindaja.  

«Sest kui laias plaanis vaadata, siis Ukraina arengut pidurdavadki kaks asja – sõda Ida-Ukrainas ja korruptsioon, õigusriigi nõrkus. Kui õigusriigi põhimõtted ei kehti, siis on investoritel üsna väike huvi sinna minna, majandus ei arene ning inimeste elujärg ei kasva,» tõdes president Kaljulaidi esindaja.  

Kaljulaidi Ukraina-visiidi ametlik osa kestab teisipäevast neljapäevani. Eesti riigipea kohtub Ukraina presidendi Porošenkoga teisipäeval, plaanitud on ka kohtumised peaminister Volodymyr Groysmaniga, asepeaminister Ivanna Klympush-Tsintsadzega ja Ukraina ülemraada esimehe Andri Parubiga. Lisaks avab Kaljulaid Kiievis ettevõtlusseminari ning kohtub kohalike ettevõtjate ja samuti Ukraina kodanikuühiskonna esindajatega. Samuti käib Eesti president esimese välisriigi juhina Ida-Ukraina konfliktipiirkonnas, kus ta kohtub Harkivi oblastivalitsuse ning Ukraina relvajõudude juhtidega.

Eesti riigipead saadab visiidil äridelegatsioon. Laupäeval vaatab Kaljulaid Porošenko kutsel Kiievis toimuvat jalgpalli Euroopa Meistrite Liiga finaali.   

Ukrainas tegutsev Eesti suurärimees Hillar Teder ütles eelmisel nädalal BNSile, et loodab Kaljulaidi kohtumisest Porošenkoga abi, et jõustada Londoni kõrgema astme kohtu otsust, mille järgi peab investeerimisfirma Stockman tagastama oma osaluse Kiievi Sky Mall kaubamajas Tederi firmale Arricano Real Estate Plc.  

Loe lisaks:

Kiiev: Ukraina ja Eesti president arutavad Vene agressiooni tõrjumist

Ukraina president Petro Porošenko ja sel nädalal Kiievit külastav Eesti riigipea Kersti Kaljulaid arutavad kahepoolseid suhteid ja kooskõlastavad oma seisukohti Venemaa agressioonile vastu seismiseks, teatas Ukraina presidendi administratsioon. «Pooled koordineerivad oma positsioone vastutegevuseks Venemaa agressioonile, arutavad Ukraina-Eesti kahepoolse koostöö aktuaalseid küsimusi, aga samuti lepivad kokku viisid Ukraina toetamiseks Euroopa Liidu ja NATOga integreerimise kontekstis,» öeldakse Ukraina presidendi kantselei kodulehel esmaspäeval avalikustatud teates.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles