President Kaljulaid suundus Donbassi konfliktitsooni (12)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ukrainas visiidil viibiv president Kersti Kaljulaid suundus neljapäeval Donbassi konfliktitsooni, kus teda võõrustas Ukraina ühendvägede komandör Sergei Najev.

Kindralleitnant Najev tutvustas president Kaljulaidile praegust olukorda Donbassi ja Luganski regioonides, humanitaarmeetmeid, mille abil tagatakse kohalike elanike igapäevane elu ja parandatakse nende sotsiaalkaitset, teatas Ukraina veebiuudiste väljaanne Uudiseid Ukrainast oma sotsiaalmeedia kontol.

Najev rääkis Kaljulaidile ka sellest, kuidas Venemaa toetatavad terroristide üksused tulistavad iga päev tsiviilelanike asulaid, rikkudes rahvusvahelisi humanitaarseadusi, edastas veebiväljaanne.

"Ukraina ühendväed kaitsevad tsiviilelanikke ja rakendavad võimalikke meetmeid nende kaistmiseks," kinnitas kindralleitnant.

Kaljulaid avaldas oma toetust Ukraina relvajõududele nende võitluses iseseisvuse, suveräänsuse ja riigi territotiaalse terviklikkuse nimel, edastas Uudiseid Ukrainast.

Kaljulaid ütles enne ringsõitu Ida-Ukraina konfliktitsoonis, et soovib Donbassi külastada selleks, et oma silmaga seal toimuvat näha. Eesti president ütles teisipäeval, et maailm ei tohi sõja ja okupatsiooniga Ukrainas ära harjuda ega võtta seda paratamatusena.

President Kaljulaid alustas teisipäeval ametlikku visiiti Ukrainas, mille raames ta kohtus Ukraina presidendi Petro Porošenkoga, peaminister Volodõmõr Groismaniga, asepeaminister Ivanna Klõmpuš-Tsintsadzega ja Ukraina ülemraada esimehe Andri Parubiga. Lisaks avab Kaljulaid Kiievis ettevõtlusseminari ning kohtub kohalike ettevõtjate ja samuti Ukraina kodanikuühiskonna esindajatega. Kolmapäeval külastas Kaljulaid Ukraina riiklikku korruptsioonitõrje bürood.

Neljapäeval käib Eesti president esimese välisriigi juhina Ida-Ukraina konfliktipiirkonnas, kus ta kohtub neljapäeval Harkivi oblastivalitsuse ning Ukraina relvajõudude juhtidega.

Pärast kohtumist kindral Najeviga on Kaljulaidil kavas ka kohtumised ka Ukraina sõduritega, oma elukohast konfliktit tõttu lahkuma sunnitud sõjapõgenikega ja humnaitaarabi organisatsioonide töötajatega, teatas Uudiseid Ukrainast.

Kohtumine Porošenkoga

Kolmepäevasel ametlikul visiidil Ukrainasse kohtub riigipea Ukraina presidendi Petro Porošenkoga ja kohtumise järel anti ühine pressikonverents.

President kohtus ka peaminister Volodymyr Groysmaniga, asepeaminister Ivanna Klympush-Tsintsadzega ja Ukraina ülemraada esimehe Andri Parubiga. Lisaks kõneles president Kiievis Eesti toetatud projekti «Naised ettevõtluses» lõpetamisel, avas Eesti-Ukraina äriseminari, kohtus Ukraina Rahvusliku Korruptsioonivastase Büroo juhi Artem Sytniku ja büroo töötajatega, kohalike ettevõtjate ja Ukraina kodanikuühiskonna esindajatega.

President Kaljulaid külastab ametliku visiidi käigus ka Ida-Ukrainat, kus tutvub sõjas kannatada saanud piirkonna taastamistööde ja humanitaarolukorraga. Eesti riigipea külastab Ida-Ukrainas ka operatsioone juhtivat ühendvägede staapi.

Riigipeaga sõitis visiidile ka esinduslik äridelegatsioon Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektori juhtimisel, riigikogu liikmed Eerik-Niiles Kross ja Johannes Kert ning Kaitseministeeriumi kantsler Jonatan Vseviov.

Pärast ametliku visiidi lõppu osaleb riigipea president Petro Porošenko kutsel Kiievis 26. mail UEFA Meistrite Liiga finaalmängul. Ametlik visiit kestab 24. maini, riigipea saabub tagasi Eestisse pühapäeval, 27. mail.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles