Londonis leiti 2000-aastane näokreem, milles on sõrmejäljed

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arheoloogid Londonis väljakaevamistel
Arheoloogid Londonis väljakaevamistel Foto: Leon Neal / AFP/Scanpix

Ühendkuningriigis Londonis leidsid arheoloogid 2000-aasta vanuse näokreemi, mille puhul oli üllatav, et seda ei leitud mõnest kunagisest kodust, vaid Rooma aegsest templist.

Selle tõttu oletatakse, et tegemist oli kreemiga, mida võidi kasutada nii isiklikuks otstarbeks, kuid ka teatud rituaalis või ravitsemises, teatab ancient-origins.net.

Kuus korda viis sentimeetrit suuruses tinapurgis olevale näokreemile, milles olid kasutaja sõrmejäljed, tehtud laborianalüüs näitas, et selles on loomarasva, tärklist, tina ja taimset värvi. 

Teadlased tegid laboriandmete põhjal taas selle kreemi, määrides seda katseks ka oma näole.

 «See kreem on kvaliteetne, olles tänapäeval võrreldav mõne kalli L’Oreali kreemiga,» teatasid asjatundjad. 

Näokreem. Pilt on illustreeriv
Näokreem. Pilt on illustreeriv Foto: Krzysztof Zabłocki / PantherMedia / Krzysztof Zabłocki/Scanpix

Kuna originaalkreem oli kaua aega tinapurgis, levis purgi avamisel vänget lõhna.

«See kreem ületas oma säilivustähtaja sajandeid tagasi, sellest ka vänge lõhn. 2000 aastat tagasi said sellist kreemi kasutada jõukad naised, nii kuulsate perekondade matroonid, kuid ka templiprostituudid, kes oli Rooma ühiskonnas au sees ja jõukad, neil oli piisavalt raha, et sellise ilutoote eest maksta,» teatasid uurijad.

Jõukas roomlanna koos teenijannaga
Jõukas roomlanna koos teenijannaga Foto: akg-images / Werner Forman / akg-images / Werner Forman/Scanpix

Templiprostituute külastasid nii religioossed juhid kui sõjaväelased, eelkõige just viimased. Templites toimusid ka seksuaalse sisuga rituaalid, midagi tänapäeva tantra sarnast.

Arheolooge huvitas küsimus, kas selle kreemi kasutas roomlanna või oli tegemist mõne briti hõimu, näiteks ikeeni naisega.

«Me ei saa teada, milline naine seda kasutas, kuid see on kindel, et tegemist oli selle aja kohta kalli kreemiga, mida sai endale lubada vaid jõukas naine,» selgitasid uurijad.

Vana-Rooma naine freskol
Vana-Rooma naine freskol Foto: akg-images / Tristan Lafranchis / akg-images / Tristan Lafranchis/Scanpix

Ajaloolaste sõnul võtsid roomlaste võimu alla langenud britid sissetungijate kultuurist üsna palju omaks.

Roomas tehti näokreemi, mis sisaldas pliid, kuid Briti saartel seda ei olnud, oli tina ja seega pandi seal kreemi plii asemel tina, kasutades ka teisi kohalikke kättseaadavaid aineid. Rooma impeeriumi teistelt aladelt toodud kreemid olid väga kallid võrreldes kohapeal toodetutega.

Arheoloogid jätkasid, et 2000 aastat tagasi kaotatud või ära visatud kreem annab selgema pildi, millist elu elasid Rooma aegse Londoni naised.

Roomlased olid Briti saartel 43 – 410 pKr, hoides oma kontrolli all Inglismaad, enamikku Walesist ja lühikese aja jooksul ka Ida-Šotimaad.

Rooma ajal kandis London nime Londinium ning selle linna üks kõrghetki oli teisel sajandil, mil seal elas umbes 60 000 inimest.

Rooma aegne hoonefragment Londonis
Rooma aegne hoonefragment Londonis Foto: wikipedia.org
Mudel, mis kujutab Rooma aegset Londonit, mis kandis siis nime Londinium
Mudel, mis kujutab Rooma aegset Londonit, mis kandis siis nime Londinium Foto: wikipedia.org
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles