Muhus miinituukrite laagris niisama suveilma ei naudita

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heas seisukorras Teise maailmasõja aegne Saksa päritolu EMC meremiin. Pilt on illustratiivne ja ei ole seotud Ahvenamaalt leitud miiniga.
Heas seisukorras Teise maailmasõja aegne Saksa päritolu EMC meremiin. Pilt on illustratiivne ja ei ole seotud Ahvenamaalt leitud miiniga. Foto: NATO 1. alaline miinitõrjegrupp

Kahjutuks on tehtud juba kaheksa miini, suurim neist sisaldas 700 kg lõhkeainet, kirjutab Saarte Hääl homses lehenumbris.

«Pesumasin on selle jaoks suuruselt võib-olla hea võrdlus küll,» arvas miinituukrite meeskondade ülem kaptenmajor Gert Soomsalu. Enne lõhkamist tuli see «pesumasin» transportida aga kaldast 7 km kaugusele, et kärgatusel oleks merekeskkonnale võimalikult väike mõju.

Miini transportimine on miinituukrite jaoks üsna tavaline asi. Küll aga ei ole paljud riigid saanud lõhkamist varem harjutadagi, sest neil pole ajaloolisi miine kuskilt võtta.

«Liitlastel on mõned tuukrid, kes on olnud kümme aastat tööl, aga ei ole siiamaani saanud ühtegi miini lõhata,» tähendas Soomsalu. Kohalikele meestele on lõhkamine suhteliselt rutiinne tegevus.

Miinitõrjeoperatsiooni Open Spirit raames asub miinituukrite laager sedakorda Muhu saarel Lõunaranna sadamas. Sealt leiab kuue riigi esindajaid: tuukrid Eestist, Lätist, Poolast, Suurbritanniast, Kanadast ja USA-st. Kokku ligi kaheksakümmend veealuse lõhkekeha kahjutuks tegemisele spetsialiseerunud kaitseväelast.

Miinituukrite seas on ka üks saarlane, mereväe tuukrigrupi ülem vanemleitnant Priit Kaasikmäe. Ö-täht teda küll ei reeda, kuid teatud tingimustes tulevat see siiski esile. «Aastad on teinud oma töö, aga puhkuse lõpuks tuleb see «ö» ka tavaliselt kenasti välja,» kinnitas ta.

Muidu Tallinnas elaval Kaasikmäel on tuukrilaagri läheduses suvekodu. Ometi pole praegu tegemist puhkuse, vaid tõsise tööga. Seda kinnitas ka meeskondade ülem Soomsalu, kelle sõnul on neil puhkust olnud vaid üks päev. «Iga päev on olnud väga tõhus töö,» kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles