Justiitsministeerium võimaldaks inimestel otse riigikohtusse pöörduda

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtuhaamer.
Kohtuhaamer. Foto: SCANPIX

Justiitsministeerium tahab anda inimestele võimaluse pöörduda tulevikus individuaalse taotluse alusel otse põhiseaduslikkuse järelevalvet vajava murega riigikohtusse ja on selleks saatnud eelnõu kooskõlastusringile.

«See püüab seadustada Riigikohtu viimase 15 aasta praktikat, mis on loonud kohtunikuõiguse tasemel ühe täiendava põhiõiguse kaitsemehhanismi, olukorraks, kus isikul ei ole õigust oma kohtuasja algatada kohtus, ta ei saa seda teha, aga ometi on tugev põhiõiguste riive, mis vajab kohtulikku kaitset,» ütles kohtu esimees Priit Pikamäe ERRile.

Õiguskantsler Ülle Madise sõnul tekiks aga seadusega olukord, kus inimeste õiguste kaitse muutub tegelikult nõrgemaks ja kasvataks menetluste hulka. «Varjatud eesmärk on luua üks uus kohtuinstants, seda ei öelda esialgu välja, aga nii see välja kukub ja neid inimesi, kes ennast sellisel kõrgesti tasustatud ja poliitilise võimuga tööl näeks on küll ja küll,» lausus Madise.

Advokatuuri esimehe Hannes Vallikivi sõnul advokaadid põhimõtteliselt küll toetavad ideed, kuid selles on vajakajäämisi, mida ei ole hoolimata aastatagusest kriitikast korda tehtud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles