Fotod: Ämaris maandusid Rootsi õhuväe hävitajad

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ämari lennubaasis maandus kaheksa Rootsi õhuväe hävituselennukit, et osaleda sel nädalal alanud suurõppusel.

Kuni 31. maini paiknevad koos lennukitega Ämaris ka ligi sada Rootsi õhuväelast. Lennud toimuvad ööpäev läbi ja õppuse õhulahingud peetakse Rootsi õhuruumis, kuid hävitajaid võib näha lendamas ka Eesti taevas, teatas kaitseväe peastaap pressiteates. Rootsi õhuväelased harjutavad õppusel koos partneritega  õhuoperatsioonide tegemist.

«Me ootame alanud õppust põnevusega. Tahame võimalikult palju lennutunde koguda ning lennukeid maapeal hoida ainult tankimiseks ja tarvilikuks hoolduseks,» rääkis Rootsi kontingendi ülem kolonelleitnant Anders Wendel. «Sellele aitab kaasa muidugi ilus ilm. Seni on Eesti meid ka selles osas positiivselt üllatanud,» lisas ta.

Saab JAS 39 Gripen on sõltuvalt variandist ühe- või kahekohaline universaalne hävituslennuk ning Rootsi õhuväes kasutusel 1993. aastast. Gripen-tüüpi lennukeid kasutavad NATO riikidest praegu Ungari ja Tšehhi, kuid soetamise vastu on huvi üles näidanud paljud teisedki.

Koos hävitajatega saabus Ämarisse ka toetusüksuse kohale toonud Rootsi õhuväe transpordilennuk C-130 Hercules.

AFX18 õppusest võtab osa kuni 3500 vormikandjat ning kaasatud on kõik Rootsi kaitseväe väeliigid. Välisriikidest osalevad lisaks Eestile veel Soome, Prantsusmaa ning Hispaania.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles