Video ja galerii: miinituukrid lõhkasid Teise maailmasõja aegseid meremiine

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Miinituukrid lõhkasid eile miinitõrjeoperatsiooni Open Spirit raames Virtsu-Kuivastu laevatee lähedalt kaks Teisest maailmasõjast pärinevat M-26 tüüpi ehk 250- kilogrammise lõhkeainega ankurmiini.

«Maailmas on vähe riike, mille merealadele on Eestiga sarnases koguses lõhkekehi vette sattunud. Seda isegi meid ümbritsevate riikide osas, arvestades, et Läänemeri on ajalooliselt üks mineeritum mereala maailmas,» ütles miinituukrite meeskondade ülem kaptenmajor Gert Soomsalu.

«Paljude Open Spiritil osalevate miinituukrite senises praktikas on käsitletud pigem õppemiine. Eestis on neil võimalus töötada päris lõhkekehadega.»

Miinitõrjeoperatsiooni Open Spirit raames on Saaremaa ja Hiiumaa lähedal miinituukrite poolt leitud ja lõhatud kümme lõhkekeha, üks neist ligi 1000- kilogrammise kogukaaluga Teise maailmasõja aegne LMB põhjamiin.

Eesti mereväe juhtimise all jaotuvad paljude tuukrimeeskondade tegevuspiirkonnad 11.–25. mai vältel Saaremaa, Hiiumaa ja Muhu lähistele. Lõunaranna sadamasse on miinitõrjeoperatsiooni ajaks rajatud sukeldumisi toetav miinituukrite laager.

Lisaks Eesti mereväe miinituukritele paiknevad seal Ameerika Ühendriikide, Ühendkuningriigi, Kanada, Poola ja Läti miinituukrid – kokku ligi 80 veealuste lõhkekehade kahjutuks tegemisele spetsialiseerunud kaitseväelast.

Miinituukrite tööga kaasnevad võimalikud terviseriskid ning laagris on iga päev kohal spetsiaalse väljaõppega mereväe allveemeditsiini arst. Ühtlasi paikneb laagris mereväe kasutuses olev barokamber, mis ainukese omataolisena Eestis võimaldab ravida sukeldumisega kaasneda võivaid haigusi.

Miinitõrjeoperatsiooni raames tehakse pidevat koostööd veeteede ametiga, keskkonnaametiga ning politsei- ja piirivalveametiga, et mitte häirida kohalikku elanikkonda ja arvestada looduskeskkonnaga. Kohal on ka partnerid Läänemere lõhkekehade ohutusnõukogust, kes aitavad sõjalaevadelt saadud teabe põhjal lõhkekehi identifitseerida.

Viimase kahekümne aasta jooksul on Eesti vetest leitud ja kahjutuks tehtud üle 1200 lõhkekeha, milleks on peamiselt osutunud maailmasõdade vältel veesatud meremiinid ning teised veepõhja sattunud lõhkekehad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles