Trumpi väimees pääseb taas ligi ülisalajasele infole

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA presidendi Donald Trumpi nõunik ja väimees Jared Kushner.
USA presidendi Donald Trumpi nõunik ja väimees Jared Kushner. Foto: Susan Walsh / AP / Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi väimees ja nõunik Jared Kushner sai tagasi juurdepääsuloa ülisalajasele teabele.

Kushner minetas oma ajutise juurdepääsu kõrgeima turbeastmega infole veebruaris.

Uudisteagentuuri Associated Press andmeil alandas Valge Maja personaliülem John Kelly Kushneri ligipääsu taset tema tausta uurimisel ilmnenud küsimuste tõttu.

Washington Post ja New York Times kirjutasid oma allikatele viidates, et Kushneri praegune juurdepääs on püsiv.

Washington Posti andmeil peegeldab juurdepääsu tagasisaamine asjaolu, et huvi Kushneri vastu on märgatavalt langenud. Praegused ja endised õigusametnikud ütlesid lehele, et oleks väga ebatavaline, kui keegi saaks täieliku juurdepääsu salastatud teabele ja oleks samal ajal kriminaaluurimise all.  

Washington Post kirjutas ka, et eriprokurör Robert Muelleri meeskond küsitles hiljuti Kushnerit pea kuus tundi. Mueller juhib Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) Venemaa-juurdlust, mille raames püütakse muuhulgas välja selgitada, kas Trumpi kampaaniameeskond mängis 2016. aasta valimiste ajal kokku Venemaaga.

Juurdlus on kestnud üle aasta ja Kushneri osas on uurijad püüdnud selgust tuua tema raha liikumisse ja väliskontaktidesse.

Lehe teatel on Muelleri meeskond Kushnerit küsitlenud kaks korda. Esimesel korral novembris puudutasid küsimused endist riikliku julgeoleku nõunikku Michael Flynni.

Teisel korral aprillis puudutasid küsimused inimesi, kellega Kushner kohtus, kui Trump Valges Majas alustas, ning James Comey vallandamist FBI juhi kohalt.

Washington Post kirjutas veebruaris, et vähemalt neljas riigis on eraviisiliselt arutatud võimaluste üle Kushneriga manipuleerida, kasutades ära tema keerulisi äriasju, finantsraskusi ja nappi välispoliitilist kogemust.

Kõnealused riigid on Araabia Ühendemiraadid, Hiina, Iisrael ja Mehhiko kirjutas ajaleht, viidates praegustele ja endistele ametiisikutele, kes on kursis selleteemaliste luureraportitega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles