Fotod: maksudega skeemitamise eest kohtu alla antud ettevõtjad eitavad süüd

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rohkem kui 700 000 euro ulatuses maksude väljapetmises süüdistuse saanud kolm ärimeest eitavad kohtus süüd.

Harju maakohtus jätkusid täna istungid jaanuaris alanud maksukelmuse kaasuses, kus kolme ettevõtjat süüdistatakse riigilt maksude väljapetmises. Täna vaadeldi saalis kirjalikke tõendeid. Mehed end süüdi ei ole tunnistanud.

Süüdistuse järgi lõid kolm ettevõtjat skeemi, kuidas varifirmadega maksude maksmisest kõrvale hoiduda. Skeem seisnes selles, et Igor Potapovi ja Oleg Kebekovi ettevõtted kasutasid maksudest kõrvalehoidumiseks Jevgeni Medvedevi varifirmasid.

Varifirmade skeem

Potapovi juhitud hulgifirma OÜ Registon tarnis erinevaid toiduaineid välisriikidest, kuid näitas raamatupidamises, et ostis toiduained Eestis registreeritud ettevõtetelt. Need olid aga varifirmad, mis võimaldasid Registonil alusetult sisendkäibemaksu 20 protsenti maha arvata.

Registon OÜ esitas uurimise andmetel 2011. aasta algusest kuni järgmise aasta suveni maksudeklaratsioonis valeandmeid, mille tulemusel jäi riik ilma rohkem kui 451 700 eurost, käibemaksu oli sellest üle 301 000 euro.

Ka ettevõtet Baltiautotrans ja selle juhti Nikita Medvedevit süüdistatakse maksudeklaratsioonides valeandmete esitamises, mille tulemusel jäi maksudena laekumata kokku 281 995 eurot.

Süüdistuse järgi soetas Baltiautotrans erinevaid metallitooteid otse Lätis asuvalt ettevõttelt ja müüs edasi erinevatele Euroopas asuvatele ettevõtetele, kuid raamatupidamises kajastas Eestis registreeritud varifirmade arveid. See võimaldasid Baltiautotransil samamoodi sisendkäibemaksu alusetult maha arvata.

Varifirmad, kelle arveid kasutati Registoni ja Baltiautotransi maksuarvestuses, olid omakorda Jevgeni Medvedevi kontrolli all. Medvedevit koos Kebekovi ja Ella Sauhiga süüdistatakse maksukuriteole kaasaaitamises.

Lisaks süüdistatakse Medvedevit, Kebekovi ja Sauhi kuritegelikku ühendusse kuulumises, mille tegevus oligi suunatud maksukuritegude toimepanemisele ja sellele kaasaaitamisele. Potapovit ja Medvedevit süüdistatakse ka rahapesus, mis seisnes maksukuriteoga teenitud kriminaaltulu legaliseerimises läbi erinevate tehingute ja toimingute.

Äripäev kirjutas aasta tagasi, et prokuratuur kogus tõendeid peale Läti veel viiest välisriigist: Leedust, Saksamaalt, Šveitsist, Prantsusmaalt ja Bulgaariast. Üle kuulas prokuratuur 50 tunnistajat.

Üks süüalune, Jevgeni Medvedev on varem Maardus oma ettevõttega Saltrex jäänud vahele ulatusliku kütusepesuga. Medvedev pääses pärast kinnipidamist 2006. aastal kohtus tingimisi karistusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles