Lapsepiinamisjuhtum Soomes: kaks last elasid kümme aastat põrgus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapse vastu suunatud vägivald. Pilt on illustreeriv
Lapse vastu suunatud vägivald. Pilt on illustreeriv Foto: Germano Poli/PantherMedia/Scanpix

Soomes Lapimaal pidid kaks last taluma vanemate kiusamist, näljutamist ja piinamist kümme aastat ning isegi lastekaitsjate sekkumisel ei lõpetanud vanemad oma julmusi.

Iltasanomat.fi teatel hakkasid vanemad oma kahte last piinama 2002. aastal, kui lapsed olid ühe- ja nelja-aastased. Nende piin lõppes alles 2012. aastal.

Juhtum jõudis kohtusse, kus ilmnes, et vanemad näljutasid lapsi või siis söötsid neid nagu beebisid. Kui noorem laps alustas kooliteed, ei osanud ta midagi iseseisvalt teha, isegi süüa mitte.

Vanemad ei lubanud lapsi iseseivalt WCd kasutada ning selle tõttu kandsid mõlemal lapsed koolitee alguses mähkmeid.

Vanemad takistasid lastel mängida, vanem laps pandi sageli võrevoodisse, kust teda välja ei lubatud ja noorema lapse liikumisteele pandi takistusi.

Vanemad suhtlesid oma sugulastega minimaalselt ning lapsed puudusid sageli koolist, et neil ei tekiks seal sõpru.

Vanemad suunasid enamiku oma vägivallast vanemale lapsele, elades tema peal välja oma probleeme ja stressi. Nad peksid teda, lüües ka vastu nägu ja tõmbasid juustest. Nädalalõppudel jätsid nad teda pikaks ajaks üksinda koju.

Lapse vastu suunatud vägivald. Pilt on illustreeriv
Lapse vastu suunatud vägivald. Pilt on illustreeriv Foto: Luis Louro / PantherMedia / Luis Louro/Scanpix

Noorema lapse puhul ei viinud nad teda õigel ajal arsti juurde ja selle tõttu on sel lapsel terviseprobleeme.

Naabrid ja kooli esindajad said aru, et selle pere kahe lapsega ei ole kõik korras ja nad teatasid mitmel korral oma kahtlustest lastekaitsjatele. Alles 2011. aasta sügisel tehtud avaldus lastekaitsele tõi kaasa politseiuurimise. Lastekaitsjad sekkusid 2012. aastal ja lapsed võeti ajutiselt vanematelt ära.

Kohus määrast, et vanemate ega laste nimesid ei tohi avalikustada, kuna nad elavad Lapimaal väikeses kogukonnas, kus nad on lihtsalt äratuntavad.  

Lapimaa talvel
Lapimaa talvel Foto: Vichaya Kiatying-Angsulee / PantherMedia / Vichaya Kiatying-Angsulee/Scanpix

Kohtus siiski ei selgunud, miks vanemad oma lapsi piinasid. Samas vanemad eitasid laste piinamist ja näljutamist, selgitades et tegemist oli keskmisest karmimate kasvatusmeetoditega. 

Lapi ringkonnakohtu otsuse kohaselt on 53-aastane isa ja samavana ema süüdi oma laste peal vägivalla kasutamises ja nende vangistamises.

Soome kaart, Lapimaa asub riigi põhjaosas
Soome kaart, Lapimaa asub riigi põhjaosas Foto: wikipedia.org

Kohus määras 18. mail 2018 vanematele 1,5 aasta pikkuse tingimisi vangistuse, nende pere jääb sotsiaalametnike ja lastekaitsjate kontrolli alla.

Vanemad peavad 1998. aastal sündinud lapsele maksma kahjutasu 24 000 eurot ja 2001. aastal sündinud lapsele 10 000 eurot.

Vanematel on õigus nüüdne kohtuotsus edasi kaevata.

Louise ja David Turpin
Louise ja David Turpin Foto: Pool / Reuters/Scanpix

USAs ilmnes selle aasta alguses, et Californias Perrises hoidsid vanemad, 57-aastane David Turpin ja 49-aastane Louise Turpin oma 13 last aastaid kodus vangistuses. Lapsed elasid näljas ja mustuses, nad tohtisid pesta end vaid üks kord aastas. Nad pääsesid tänu laste seast kõige hakkajamale, 17-aastasele tüdrukul, kes kodust põgenes ja politseisse pöördus. Vanemad anti kohtu alla ja neid võib süüdi mõistmisel oodata ees pikk vangistus. Lapsed on lastekaitsjate hoole all ja neile õpetatakse sotsiaalseid oskusi.

David ja Louise Turpin ning nende 13 last
David ja Louise Turpin ning nende 13 last Foto: Kuvatõmmis/Youtube
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles