Ukrainas reisilennuki MH17 alla tulistanud rakett pärines Vene armee 53. brigaadist (16)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene-meelne võitleja Donetskis lennu MH17 rusude juures.
Vene-meelne võitleja Donetskis lennu MH17 rusude juures. Foto: Reuters/ScanPix

Malaysia Airlinesi lennu MH17 Ukraina kohal alla tulistamist uurivad rahvusvahelised asjatundjad teatasid täna, et õhusõidukit tabanud rakett oli pärit Venemaa sõjaväebrigaadi varudest.

Hollandi juhitud rahvusvaheline kriminaaljuurdluse uurimisrühm kinnitas, et on «jõudnud järeldusele, et MH17 alla tulistanud BUK-TELAR tuli Venemaal Kurskis asuvast 53. õhutõrje raketibrigaadist».

«53. brigaad on osa Venemaa relvajõududest,» lisas juhtivuurija Wilbert Paulissen Hollandis peetud pressikonverentsil. «Kõik sõidukid, mis kuulusid raketti vedanud konvoisse, kuulusid Vene sõjaväele.»

Uurimismeeskond pöördus kõigi poole, kel on mingitki teavet MH17 alla tulistanud raketiseadme BUK kohta, edastada see komisjonile.

«Komisjon palub kõiki, kel võib olla kasulikku teavet, seda teha. Tahame teada rohkem seadme BUK asukoha kohta 2014. aasta juulis. Otsime inimesi, kes otse või kaudselt olid seotud MH17 katastroofiga,» ütles uurimismeeskonna esindaja.

«Meil on neli küsimust. Kes kuulus meeskonda? Kellelt ja milliseid juhiseid nad said? Kes vastutas selle BUK-seadme operatiivse valmispaneku eest 17. juulil 2014? Ja lõpuks, kes saab esitada meile rohkem teavet protseduuride ja üksikisikute vastutuse kohta selles brigaadis? Kui teil on vastuseid nendele küsimustele, kui te teate inimesi, kel võib olla neile vastuseid, palun teavitage sellest komisjoni,» lisas Paulissen.

Uurimismeeskonna esindaja tõotas komisjoni nimel teabe allika saladuses pidada ja rõhutas, et tunnistajaiks võivad olla Vene sõjaväelased, nende sugulased, sõbrad ja isegi inimesed, kel ei ole otsest seost MH17 allatulistamisega.

Lennu MH17 juhtumi uurimist vedav Hollandi politseiohvitser Wilbert Paulissen kõnelemas tänasel pressikonverentsil, tema ees on kahjustatud rakett.
Lennu MH17 juhtumi uurimist vedav Hollandi politseiohvitser Wilbert Paulissen kõnelemas tänasel pressikonverentsil, tema ees on kahjustatud rakett. Foto: Francois Lenoir / Reuters / Scanpix

Malaisia riikliku lennufirma Malaysia Airlines lend MH17, mis oli teel Amsterdamist Kuala Lumpurisse, tulistati alla 2014. aasta 17. juulil Ida-Ukraina kohal. Hukkusid kõik 298 pardalolnut, kellest 196 olid Hollandi kodanikud. Kokku oli lennukis 17 riigi kodanikke.

Uurijad on jõudnud varem seisukohale, et lennuk tulistati alla Venemaal valmistatud ja Venemaalt toodud BUK-raketiga, mis lendas välja Ida-Ukraina separatistide alalt. Nad ei ole täpsustatud, kes raketi tulistas.

Uurimismeeskond on praegu ametis videote ja fotode abil Kurskist alanud ning üle Ukraina piiri tulnud raketikonvoi teekonna rekonstrueerimisega.

Paulisseni sõnul on meeskond kindlaks teinud, et BUK-TELAR-il on mitu ainulaadset tunnust, mis on nagu «raketi sõrmejälg».

Moskva on lennuki allatulistamist kogu aeg eitanud ja süüdistanud selles Kiievit.

Hollandi juhitav juurdlus on keskendunud umbes sajale inimesele, kel arvatakse olevat juhtunus «aktiivne roll». Ühegi kahtlusaluse nime ei ole veel nimetatud.

Juurdluse juht peaprokurör Fred Westerbeke ütles, et uurimine on jõudnud lõppfaasi, aga palju tööd on siiski veel teha.

Venemaa on eitanud igasugust seotust juhtumiga.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles