Toom pöördus Ždanoka kaitseks ÜRO poole (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toom.
Yana Toom. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Yana Toom pöördus ÜRO inimõigusvoliniku ja rahvusvaheliste inimõigusorganisatsioonide poole, küsides nende hinnangut menetluse kohta, mille Läti võimud algatasid venemeelse poliitiku Tatjana Ždanoka suhtes.

Läti võimud algatasid Ždanoka suhtes kriminaalasja seoses märtsi lõpus korraldatud koosolekuga, millel protestiti Läti venekeelsete koolide üleviimise vastu lätikeelsele õppele. 

Toomi büroo avaldatud venekeelses pressiteates märgitakse, et Läti kaitsepolitsei hinnangul võis koosolekul toimuda riigivastane tegevus, mistõttu algatati uurimine, mille raames kuulati Ždanoka kahtlusalusena üle. «Kahtlemata tuleneb tema jälitamine otseselt tema tegevusest inimõiguste kaitsjana,» leiab Toom oma pöördumises. See on tema hinnangul vastuolus ÜRO reeglitega.

Toom lähetas oma pöördumise lisaks ÜRO-le veel ka inimõigusorganisatsioonidele Amnesty International, Human Rights Watch ja ARTICLE 19.

Ždanoka on Läti Vene liidu kaasesimees, kuni tänavu jaanuarini oli ta Euroopa Parlamendi liige, kuhu ta oli valitud kolmel korral. Ždanoka lahkus jaanuaris Europarlamendist, et aidata oma liikumisel hästi esineda lähenevatel seimivalimistel.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles