Kimi ja Trumpi kohtumine jääb ära (12)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un (paremal) ja Donald Trump.
Kim Jong-un (paremal) ja Donald Trump. Foto: JUNG YEON-JE / AFP/Scanpix

Valge Maja teatas täna, et planeeritud tippkohtumine USA president Donald Trumpi ja Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni vahel jääb ära.

Valge Maja avaldas täna oma Twitteri lehel Trumpi kirja Kimile, kus tänatakse Põhja-Korea liidrit aja ja kannatlikkuse eest hiljutiste läbirääkimiste ja arutelude käigus, aga teatatakse tippkohtumise tühistamisest.

Trumpi sõnul jääb tippkohtumine ära Kimi viimases avalduses demonstreeritud viha ja avaliku vaenulikkuse tõttu. «Tunnen, et praegusel ajal on pikalt planeeritud kohtumise toimumine ebasobiv,» kirjutas Trump.

Põhja-Korea asevälisminister Choe Son-hui sarjas riigitelevisiooni KCNA vahendusel USA asepresident Mike Pence'i väljaütlemisi, nimetades neid asjatundmatuteks ja rumalateks. «Ma ei suuda kuidagi alla suruda oma üllatust selliste rumalate ja asjatundmatute märkuste üle, mis tulid USA asepresidendi suust,» ütles Choe.

Lisaks sõnas Choe: «Vaid USA otsustest ja käitumisest selgub see, kas USA kohtub meiega koosolekuruumis või tuumarelv-tuumarelva vastu konfliktis.»

Mike Pence.
Mike Pence. Foto: Jessica Hill / AP/Scanpix

CNNi teatel ajas selline sõnavõtt Valge Maja vihale. Asjaga kursis olevate isikute sõnul oli administratsiooni jaoks kõige ärritavamaks see, et Pence võeti isiklikult sihikule. Pärast diktaatorliku riigi asevälisministri sõnavõttu olevat Valge Maja hakanud töötama vastuse kallal, mis Põhja-Koreale antakse ja lõpuks jõuti planeeritud kohtumise tühistamiseni.

USA president ei jätnud kirjas kasutamata ka võimalust Põhja-Korea liidrit USA sõjalise võimekusega hirmutada: «Sa räägid oma tuumavõimekusest, aga meie oma on nii massiivne ja võimas, et ma palun Jumalat, et seda kunagi kasutama ei peaks.»

Trumpi sõnul tundis ta, et kahe liidri vahel arenes suurepärane dialoog ja ta loodab Kimiga ühel päeval kohtuda. Samuti tänas ta Põhja-Korea liidrit USA kodakondsusega vangide vabastamise eest.

Kirja lõpus mainis Trump, et kui Kim meelt muudab, siis on ta teretulnud USA presidendile kirjutama või helistama. «See kaotatud võimalus on tõeliselt kurb hetk ajaloos,» lõpetas Trump. 

Riikide liidrid vahetasid omavahel pikalt solvanguid ja ähvardusi. Lõuna-Koreas toimunud taliolümpiamängude ajal paistis aga, et toimumas on suhete soojenemine ja sõjakirves maetakse maha. Läbirääkimiste tulemusena lepitigi kokku tippkohtumine, mis pidi aset leidma 12. juunil Singapuris.

Täna, vaid mõni tund varem teatas Põhja-Korea oma ainsa tuumapolügooni lammutamisest plahvatustega, mis muutsid rajatise kasutuskõlbmatuks. 

USA välisminister Mike Pompeo teatas, et tema hinnangul loobus Trump kohtumisest, sest kohtumise edukas tulemus ei paistnud võimalikuna. «Ma ei usu, et selles mõttes oleks olnud põhjust arvata, et sellel (tippkohtumisel) oleks võinud olla edukas tulemus. Viimastel päevadel ei saanud me neilt oma järelepärimistele mingit vastust,» lausus Pompeo. Välisministri sõnul on tema ja ka president Trump endiselt lõpptulemuse osas optimistlikud. 

ÜRO peasekretär António Guterres väljendas sügavat muret kohtumise tühistamise üle: «Ma olen sügavalt mures USA presidendi ja Korea Rahvademokraatliku Vabariigi liidri Singapuri kavandatud kohtumise tühistamise pärast ning ma kutsun osapooli jätkama dialoogi, et leida tee Korea poolsaare rahumeelseks ja tõestatavaks tuumavabaks muutmiseks.»

Samas nägid mitmed USA vabariiklastest tipp-poliitikud kohtumise tühistamises ka positiivset. Florida senaator Marco Rubio õnnitles Kimi «iseenda ülemängimise» puhul ning kiitis Trumpi kohtumise tühistamise eest. 

Tuumapolügooni hävitamisel viibinud CNNi ajakirjaniku sõnul on ajakirjanikke saatvad Põhja-Korea valitsusametnikud šokeeritud ega osanud Trumpi otsust oodata. 

Reutersi andmete kohaselt ajas USA riigipea otsus tagajalgadele ka Lõuna-Korea ning president Moon Jae-in kutsus kokku erakorralise julgeolekukoosoleku, millel osalesid tema kõrgeimad nõunikud. 

Trump üllatas avalikkust kohtumise tühistamise kõrval ka sellega, et lasi otsuse esmalt avaldada Valge Maja ametlike kanalite kaudu ja jagas seda alles hiljem oma Twitteri kontol. 

Kui mõni päev tagasi suutis president Twitteris valesti kirjutada oma abikaasa Melania nime, siis nüüd tabas sama saatus ka Põhja-Korea diktaatorit ja Trumpi sotsiaalmeediakontol sai Kim Jong-unist hoopis Kim Jung Un. 

USA president Donald Trump Valges Majas.
USA president Donald Trump Valges Majas. Foto: Evan Vucci / AP/Scanpix

Trump andis mõni tund pärast otsuse avaldamist Valges Majas pressikonverentsi, kus nimetas tippkohtumise ärajäämist Põhja-Korea ja maailma jaoks suureks tagasilöögiks. Samas jättis president otsad lahtiseks ja ütles, et kohtumine võib samal kuupäeval või hilisemal ajal siiski aset leida. 

President kinnitas, et sanktsioonid ja maksimaalse surve avaldamine Põhja-Korea suhtes jätkuvad ka edaspidi.  

Pressikonverentsil kiitis Trump veel ka USA sõjalist võimekust ning märkis, et on olnud kontaktis nii kaitseminister James Mattisega kui ka Lõuna-Koreaga. Presidendi sõnul on USA, Lõuna-Korea ja Jaapan valmis võimalikele rumalatele käikudele vastama. «Oleme rohkem valmis kui kunagi varem,» kinnitas Trump. 

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles