Kimi ja Trumpi kohtumine jääb ära

Martin Kutti
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un (paremal) ja Donald Trump.
Kim Jong-un (paremal) ja Donald Trump. Foto: JUNG YEON-JE / AFP/Scanpix

Valge Maja teatas eile ametlike kanalite kaudu, et Ameerika Ühendriikide presidendi Donald Trumpi ja Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni planeeritud tippkohtumist ei toimu.

Veidi hiljem avaldas Valge Maja oma Twitteri lehel riigipea kirja Kimile, milles tänas teda aja ja kannatuse eest hiljutiste läbirääkimiste ja arutelude käigus.

Trumpi sõnul astus ta selle sammu Kimi viimases avalduses demonstreeritud viha ja avaliku vaenulikkuse tõttu. «Tunnen, et praegusel ajal on pikalt planeeritud kohtumise toimumine ebasobiv,» kirjutas USA riigipea.

Põhja-Korea asevälisminister Choe Son-hui sarjas hiljuti riigitelevisiooni KCNA vahendusel USA asepresidendi Mike Pence’i väljaütlemisi, nimetades neid asjatundmatuteks ja rumalateks. «Vaid USA otsustest ja käitumisest selgub see, kas USA kohtub meiega koosolekuruumis või tuumarelv tuumarelva vastu konfliktis,» lausus ta.

CNNi teatel ajas selline sõnavõtt Valge Maja vihale. Asjaga kursis olevate isikute sõnul oli administratsiooni jaoks kõige ärritavamaks see, et Pence võeti isiklikult sihikule. Pärast diktaatorliku riigi asevälisministri sõnavõttu olevat Valge Maja hakanud töötama vastuse kallal, mis Põhja-Koreale antakse, ja lõpuks jõuti planeeritud kohtumise tühistamiseni.

Riikide liidrid vahetasid varem omavahel pikalt solvanguid ja ähvardusi. Lõuna-Koreas toimunud taliolümpiamängude ajal paistis aga, et suhted hakkavad soojenema ja sõjakirves maetakse maha. Läbirääkimiste tulemusena lepitigi kokku tippkohtumine, mis pidi aset leidma 12. juunil Singapuris.

Eile, vaid mõni tund varem teatas Põhja-Korea oma ainsa tuumapolügooni lammutamisest plahvatustega, mis muutsid rajatise kasutuskõlbmatuks. Tuumapolügooni hävitamisel viibinud CNNi ajakirjaniku sõnul olid ajakirjanikke saatvad Põhja-Korea valitsusametnikud šokeeritud ega osanud Trumpi otsust oodata.

Reutersi andmete kohaselt ajas USA riigipea otsus ärevusse ka Lõuna-Korea; riigi president Moon Jae-in kutsus kokku erakorralise julgeolekukoosoleku, millel osalesid tema kõrgeimad nõunikud.

Trump andis mõni tund pärast otsuse avaldamist Valges Majas pressikonverentsi, kus nimetas tippkohtumise ärajäämist Põhja-Korea ja maailma jaoks suureks tagasilöögiks. Samas jättis president otsad lahtiseks ja ütles, et kohtumine võib samal kuupäeval või hilisemal ajal siiski aset leida.

President kinnitas, et sanktsioonid ja maksimaalse surve avaldamine Põhja-Koreale jätkuvad ka edaspidi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles