Põhja-Korea teatel on nad endiselt avatud kõnelustele Ühendriikidega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punggye-ri tuumarajatise kontrollpunkti õhkulaskmine.
Punggye-ri tuumarajatise kontrollpunkti õhkulaskmine. Foto: POOL / REUTERS

Põhja-Korea teatas reedel, et riik on endiselt avatud kõnelustele Ühendriikidega, kuigi USA president Donald Trump tühistas tippkohtumise.

Pyongyang nimetas Trumpi otsust riikliku uudisteagentuuri KCNA vahendusel "äärmiselt kahetsusväärseks".

"See teade tippkohtumise tühistamisest oli meie jaoks ootamatu ja me peame seda äärmiselt kahetsusväärseks," kinnitas asevälisminister Kim Kye-gwan.

Põhja-Korea liider Kim Jong-un on ministri sõnul valmis kohtuma USA presidendiga millal ja kuskohas tahes, et probleemid saaksid lahendatud.

Asevälisministri kirjeldusel tegi Kim tippkohtumiseks suuri jõupingutusi ja andis selle õnnestumiseks endast parima.

Telekanali CNN andmetel oli vastus viisakas toonis ja ei sisaldanud seekord midagi vaenulikku.

USA president Trump teatas päev varem, et jätab ära 12. juunile kavandatud tippkohtumise Põhja-Korea liidri Kimiga.

"Kahjuks, võttes aluseks selle üüratu viha ja avaliku vaenulikkuse teie kõige viimases avalduses, tunnen, et on ebasobiv antud hetkel seda kaua kavandatud kohtumist pidada," ütles Trump Kimile saadetud kirjas.

Põhja-Korea teatas neljapäeval oma ainsa teadaoleva tuumakatsepolügooni täielikust lammutamisest plahvatustega, mis muutsid rajatise kasutuskõlbmatuks.

"KRDV tuumarelvainstituut pidas 24. mail põhjas asuva tuumakatsepolügooni täieliku lammutamise tseremoonia, et tagada tuumakatsetuste lõpetamise läbipaistvus," ütles instituut ingliskeelses avalduses, mille edastas riiklik uudisteagentuur KCNA.

Instituudi sõnul õhiti plahvatustega kõik tunnelid ja suleti nende sissepääsud, samuti lasti õhku vaatluspunktid ja valvetornid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles