Mikser: MH17 raport näitab Venemaa osalust ja süüdlasi tuleb karistada (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malaisia uurija 2014. aasta juulis MH17 vraki juures.
Malaisia uurija 2014. aasta juulis MH17 vraki juures. Foto: SCANPIX

Eesti peab neljapäeval avaldatud uurimisraportit Malaisia reisilennuki Ida-Ukraina kohal allatulistamise kohta selgeks tõendiks Venemaa osalusest ning soovib katastroofi põhjustajate vastutusele võtmist, ütles välisminister Sven Mikser.

«Raport on kindlasti väga selge tõend selle kohta, et Venemaa relvajõud on otseselt seotud lennu MH17 allatulistamisega, mida nad on seni eitanud,» rääkis Mikser reedel BNS-ile. «See tähendab, et Venemaa võimud peavad tegema koostööd - mida nad seni ei ole teinud - selleks, et süüdlased saaksid vastutusele võetud,3 lisas välisminister.

«Laiemalt tõestab see taas kord Venemaa otsest osalust Ukraina konfliktis. Ma usun, et ka see on väga kaalukas tõend selle kohta, mil määral on Vene relvajõud otseselt seotud Ida-Ukainas toimuvaga,» märkis Mikser Hollandis koostatud repori kohta.

Eesti välisminister tunnustas ka Euroopa Liidu välispoliitikajuhi Federica Mogherini reedel tehtud avaldust, milles ta kutsus Venemaad oma vastutust tunnistama. «(EL-i välis- ja julgeolekupoliitika) kõrge esindaja on teinud väga selge ja konkreetse avalduse, kindlasti saab nende põhimõtetega ainult nõustuda,» ütles Mikser.

Teemat arutatatakse ka esmaspäeval Brüsselis toimuval Euroopa Liidu välisministrite kohtumisel, ütles Mikser. «Tutvume põhjalikult kõigi kolleegide seisukohtadega ja arutame seda teemat detailselt esmaspäeval ning seejärel saab juba rääkida konkreetsemalt, mida teha, et kõik need, kes on vastutavad, saaksid vastutusele võetud,» rääkis välisminister.

«On selge, et Venemaa võimud ei ole seni teinud vajalikku koostööd, et tõde välja selgitada ja vastutajad vastutusele võtta. Kindlasti tuleb ka seda väga resoluutselt nõuda,» ütles Mikser.

Malaisia riikliku lennufirma Malaysia Airlines lend MH17 teel Amsterdamist Kuala Lumpurisse tulistati 2014. aasta 17. juulil Ida-Ukraina kohal alla. Hukkusid kõik 298 pardalolnut, kellest 196 olid Hollandi kodanikud. Kokku oli lennukis 17 riigi kodanikke.

Juhtunut uurinud meeskond teatas neljapäeval, et «MH17 alla tulistanud rakett BUK-TELAR tuli Venemaal Kurskis asuvast 53. õhutõrje raketibrigaadist» ning Holland ja Austraalia, mille kodanikke oli lennukis kõige rohkem, teatasid reedel, et peavad Venemaad lennu MH17 allatulistamise eest vastutavaks.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles