Colombiast saab NATO globaalne partner Ladina-Ameerikas (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO uue peakorteri sissepääs Brüsselis.
NATO uue peakorteri sissepääs Brüsselis. Foto: John Thys / AFP/Scanpix

Colombiast saab järgmisel nädalal ametlikult NATO esimene Ladina-Ameerika globaalne partner, ütles president Juan Manuel Santos.

Santos, kes võitis 2016. aastal Nobeli rahupreemia pool sajandit kestnud relvakonflikti lõpetamise eest rühmituse FARC vasaksissidega, ütles, et see parandab Colombia kuvandit maailmas.

«Me muudame järgmisel nädalal Brüsselis ametlikuks - ja see on väga tähtis - Colombia sisenemise NATOsse globaalse partneri kategoorias. Meist saab ainus riik Ladina-Ameerikas sellise privileegiga,» lausus president telepöördumises.

Colombia president Juan Manuel Santos.
Colombia president Juan Manuel Santos. Foto: HANDOUT / REUTERS

Lisaks Colombiale on NATO nimekirjas partneritena kogu maailmas (partners across the globe) ehk lihtsalt globaalsete partneritena Afganistan, Austraalia, Iraak, Jaapan, Korea Vabariik, Mongoolia, Uus-Meremaa ja Pakistan.

Kõik need riigid on koostanud individuaalse partnerluskoostöö programmi 29-liikmelise alliansiga ning mitmed neist panustavad aktiivselt NATO missioonidesse.

Colombia ja NATO leppisid partnerluses kokku 2017. aasta mais pärast rahuleppe allkirjastamist Colombia valitsuse ja praeguseks parteistunud FARCi vahel.

NATO veebilehe andmeil hõlmab koostöö küberjulgeolekut, meresõidujulgeolekut, võitlust terrorismi ja sellega seotud organiseeritud kuritegevusega, aga ka Colombia relvajõude võime ja võimekuste arendamist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles