Putin ja Abe lubasid jätkata jõupingutusi rahulepingu sõlmimiseks (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani peaminister Shinzo Abe.
Jaapani peaminister Shinzo Abe. Foto: AFP / Scanpix

Vene president Vladimir Putin ja Jaapani peaminister Shinzo Abe lubasid laupäeval Moskvas kohtudes jätkata jõupingutusi rahulepingu sõlmimiseks, et lahendada territoriaalvaidlus nelja Kuriili saare üle.

Nõukogude Liit hõivas saared Teise maailmasõja lõpus. Territoriaalvaidluse tõttu ei ole Moskva ja Tokyo seniajani rahulepingut sõlminud.

«Me usume, et on tähtis kannatlikult jätkata lahenduse otsimist, mis rahuldaks Venemaa ja Jaapani huve ning oleks vastuvõetav mõlema riigi elanikele,» ütles Putin kõnelustele järgnenud pressikonverentsil.

Ta lisas, et Venemaa «aitab» Jaapani kodanikel külastada Kuriili saari.

«(Vaidluse) lahendamine ei ole kerge, kuid me tahame selle lõpetada praeguse põlvkonna eluajal,» sõnas Abe.

Ta lisas, et Tokyo on Moskvale tänulik selle eest, et Jaapani kodanikel lubatakse külastada vaidlusalustel saartel asuvate sugulaste haudu.

Varem väljendas Abe lootust «uuest läbimurdest» territoriaalvaidluses ning lisas, et ta on «valmis tugevdama koostööd rahulikul, kuid energilisel viisil».

Jaapan ja Nõukogude Liit alustasid kõnelusi territoriaalvaidluse lahendamiseks juba 1956. aastal.

Putin ja Abe arutasid ka Põhja-Koreaga seotud küsimusi.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles