Poola pakub USA-le alalise baasi eest kaks miljardit dollarit (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poolakad tervitamas USA vägede saabumist.
Poolakad tervitamas USA vägede saabumist. Foto: NATALIA DOBRYSZYCKA / AFP / SCANPIX

Poola tahab riigi pinnale alalist USA kaitset ja on valmis selle eest välja käima kuni kaks miljardit dollarit, vahendab portaal Onet kaitseministeeriumi ettepanekut Washingtonile.

Poola pakkumine on kooskõlas pikaaegse Varssavi sooviga luua Ühendriikidega lähedasemaid julgeolekusidemeid ja kindlustada vägede paiknemine Poola pinnal kaitseks Venemaa eest.

«See ettepanek rõhutab selget ja tungivat soovi paigutada Poola pinnale alaline USA kaitse, Poola on valmis ühise sõjaväetaristu loomiseks ja USA vägede liikumise parandamiseks pakkuma 1,5–2 miljardi dollari suurust toetust,» seisab kaitseministeeriumi dokumendis.

Dokumendis lisatakse, et Varssavi on valmis kandma kaitsekulutuste koormat, et muuta otsus USA valitsusele kuluefektiivsemaks ning kõrvaldada Kongressi teelt mured ebakindla eelarve kohta.

Kuu aega enne NATO liidrite kohtumist Brüsselis tehtud ettepanek tõenäoliselt Venemaad ei rõõmusta, samuti võib Poola soov saada skeptilist vastukaja riikidelt, mis soovivad Venemaaga suhteid parandada.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja kinnitas, et 2018. aastast pärinev dokument pealkirjaga «Ettepanek USA alaliseks kohaloluks Poola pinnal» on ehtne ega ole salastatud.

Dokumendis sisaldub informatsiooni ka soovitud sõjaväebaaside, haiglate ja nende mahutavuse, koolide, treeninguvõimaluste ja personali perede majutamise kohta.

Asekaitseministrina teeninud Dominik Smyrgała sõnul visandati dokument koostöös kaitseametnike ja Poola sõjaväe ohvitseridega.

Poola on praegu koduks roteeruvatele USA vägedele ja NATO üksustele, mis liiguvad Poola ja Balti riikide vahel.

Kaitseministeerium kinnitas, et ettepanek saadeti Washingtoni ilma välisministeeriumi või president Andrzej Dudaga konsulteerimist.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles