Tööjõukriisi mõju: ka maasikaid hakkavad korjama robotid (2)

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikate korjamine.
Maasikate korjamine. Foto: Vitaliy Timkiv / Sputnik

Kuna maasikakasvatajad üle maailma on hädas tööjõu leidmisega, arendatakse hetkel aktiivselt roboteid, kes suudaksid marju lõhkumata selle töö inimeste eest ära teha. Juba järgmisel aastal võib põldudelt esimesi roboteid leida.

BBC sõnul on esimesed maasikaid korjavate robotite prototüübid juba valmis saanud ning Hispaania, Belgia, Briti ja USA insenerid on valmis nad ka juba järgmisel aastal põldudele laskma.

Kui veel paar aastat tagasi tundus võimatu, et kohmakad masinad suudaksid õrnu maasikaid korjata, siis tänaseks päevaks on tehnika juba niivõrd palju arenenud, et tänu visuaalsete sensoritele on eesmärk juba käega katsetav.

«Kui inimene suudetakse kuule saata, siis suudame me ka masina maasikaid korjama panna,» sõnas maasikaid korjavate robotite arendamisega tegeleva Belgia start-upi Octinioni looja Tom Coen.

«Tänasel päeval on meil olemas robotkäsi, mis pakub konkurentsi inimesele nii hinna kui kiiruse poolest,» selgitas mees. Tegemist on robotkäega, mis on kinnitatud isesõitva käru külge ning nii haarab käsi kahe plastikust «käpaga» maasikatest ning keerutab neid seejärel 90 kraadi,et mari varre otsast ära kukuks.  Selline prototüüp korjab Coeni sõnul iga nelja sekundi järel ühe maasika ning sealjuures suudab ta 70-100 protsendilise täpsusega korjata ainult valmis marju.

Marjale jääb alles ka roheline roots, millega koos on tarbijad harjunud maasikaid ostma ehk roboti ja inimeste poolt korjatud marjadel on keeruline vahet teha.

Samuti räägib robotite kasuks see, et nad suudavad töötada ööpäevaringselt ning ekspertide sõnul aitab öösiti jahedas maasikate korjamine marju ka oluliselt kauem värsketena hoida.

Robotite loojad rõhutavad sealjuures, et nende eesmärk ei ole inimeste tööd ära võtta, vaid leevendada lihtsalt suurt tööjõupuudust, mis hetkel valitseb. Nimelt vajavad nii mõnetki maasikakasvatajad enda sõnul roboteid selleks, et nende ärid üldse ellu jääks.

Vaata videost lähemalt, kuidas robot maasikaid korjab. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles