Süüria asumine ÜRO desarmeerimiskogu etteotsa tõi kaasa protestid

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO peasekretär António Guterres.
ÜRO peasekretär António Guterres. Foto: AFP/SCANPIX

Süüria

Süüria võttis protestide kiuste esmaspäeval üle ÜRO desarmeerimiskonverentsi (CD) roteeruva eesistumise ajal, mil Damaskust süüdistatakse laialdaselt keemiarelvade kasutamises.

"Esmaspäevast, 28. maist saab seoses Süüria neljanädalase eesistumise algusega desarmeerimiskonverentsi üks süngemaid päevi," säutsus USA suursaadik organisatsiooni juures Robert Wood.

CD on mitmepoolne desarmeerimisfoorum, mis koguneb Genfi kolmeks töösessiooniks aastas. Konverents peab läbirääkimisi relvastuskontrolli ja desarmeerimislepete üle ning keskendub tuumavõidurelvastumise peatamisele.

CD presidentuur roteerub tähestikulises järjekorras iga nelja nädala tagant ning Süüria kord jõudis kätte esmaspäeval. Konverents peab täiskogu istungi teisipäeval.

"Damaskuse režiimil ei ole usaldusväärsust ega moraalset autoriteeti CD-d juhtida. Rahvusvaheline kogukond ei tohi vaikida," kirjutas Wood. "Režiimil, mis on kasutanud oma rahva vastu keemiarelvi, ei ole kohta CD töö juhatamisel."

Arengu vastu protestis ka Suurbritannia. "Ühendkuningriik taunib asjaolu, et Süüria võtab enda kanda desarmeerimiskonverentsi eesistumise, arvestades režiimi järjekindlat ja jõhkrat hoolimatust rahvusvahelise massihävitusrelvade leviku tõkestamise režiimi ja desarmeerimisnormide ja -kokkulepete vastu", ütles Briti suursaadik Matthew Rowland avalduses.

Ta märkis, et kõik CD liikmed, Süüria kaasa arvatud, peavad nõustuma rotatsioonisüsteemi muutmisega.

Teised riigid, kellel on Genfis asuva CD juures alaline esindus, toetavad USA-d ja Suurbritanniat ning kavatsevad protestida Süüria "poliitilise legitiimsuse" ja "moraalse autoriteedi" puudumise vastu konverentsil, ütles diplomaatiline allikas, kelle sõnul ei lubata Süüria rollil kahjustada CD normaalset toimimist.

Mõnedelt suursaadikud loobuvad protesti märgina ilmselt Süüria eesistumise ajal oma delegatsiooni juhtimisest.

ÜRO peasekretär António Guterres, kes esitas eelmisel nädalal CD-le oma desarmeerimisettepanekud, ütles, et tal pole rotatsioonisüsteemi üle "mingit võimu".

Ta avaldas lootust, et Süüria eesistumine ei "mõjuta negatiivselt" konverentsi tähtsat tööd.

Süüria režiim nõustus 2013. aasta sügisel USA ja Venemaa survel oma keemiarelvaarsenali loovutama ning kolme aastaga viidigi protsess lõpule, kuid keemiarünnakud on riigis sellest hoolimata jätkunud.

Keemiarelvade Keelustamise Organisatsioon (OPCW) teatas mais, et veebruaris kasutati Süürias rünnakus Saraqebi linnale kloori "tõenäoliselt keemiarelvana ".

Damaskuse lähedal Doumas sai 7. aprillil arvatavas gaasirünnakus surma üle 40 inimese. Suurbritannia, USA ja Prantsusmaa korraldasid nädal hiljem karistusaktsioonina täppisrünnaku Süüria režiimi keemiarelvarajatistele. Süüria valitsus on keemiarelva kasutamist järjekindlalt eitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles