Reedel näidatakse Tallinnas eesti vanimat mängufilmi

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Laenatud naene».
«Laenatud naene». Foto: Kaader filmist

Tallinna Linnamuuseum näitab Tallinna vanalinna päevade raames reedel, 1. juunil Neitsitorni lektooriumis terve päeva alates kella 11 vanu häid ja ununenud eesti filme.

Kell 19 tutvustab Mart Sander eesti esimest mängufilmi, komöödiat «Laenatud naene». Aastal 2017 taastas Mart Sander filmi; tema helindatud, vahetekstidega varustatud, koloreeritud ja õigeks korrigeeritud kiirusega versioon kestab 22 minutit.

«Laenatud naene» on tõenäoliselt 1913. aastal Tallinnas filmitud 12-minutiline mängufilm (komöödia). See on vanim teadaolev Eesti mängufilm. Varem peeti vanimaks Eesti mängufilmiks Johannes Pääsukese filmi «Karujaht Pärnumaal».

Režissööri nime pole teada, näitlejate seas on Paul Pinna (peategelase onu) ja Alfred Sällik (teener). «Laenatud naest» filmiti Tallinnas Riia levikontori omaniku Mintuse tellimusel, välisvaadetelt on äratuntavad Pikk tänav ja Paks Margareeta, Patkuli vaateplatvorm koos trepiga ning Snelli tiik.

Film põhineb samanimelisel näitemängul, mille 1908. aastal tõlkis eesti keelde Mihkel Aitsam. Selles küsib vennapoeg rikkalt onult raha oma olematu perekonna toetuseks. Kui onu külla sõidab, laenab vennapoeg endale naise ja lapsed, kuid ootamatult armuvad tema «naine» ja onu.

Sissepääs Neitsitorni Tornikinosse muuseumipiletiga: 3/2 eurot.

Toimetuse kommentaar

Reedel linastatava filmi puhul on tegemist Mart Sandri enda loodud versiooniga, mis on tehtud filmi originaalversioonile toetudes. Sander on oma äranägemise järgi loonud muusika, vahetekstid ning korrigeerinud kiirust ilma eesti filmipärandi asjatundjatega konsulteerimata. Samuti pole filmi taastanud Sander, vaid see on digiteeritud ja puhastatud Gosfilmofondis. Kuna filmiõiguste omanik pole teada, siis on tegu orbfilmiga, millest Mart Sander on oma esteetilisest nägemusest lähtuvalt teinud oma versiooni, mida ei saa kuidagi nimetada eesti vanimaks mängufilmiks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles