Vene saatkond kritiseerib Mikseri toetust MH17 raportile (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene saatkond Eestis.
Vene saatkond Eestis. Foto: Peeter Langovits

Venemaa saatkond Tallinnas kritiseeris eile avaldatud kommentaaris välisminister Sven Mikserit, kelle sõnul on rahvusvahelise uurimiskomisjoni raportit Malaisia reisilennuki (MH17) allatulistamise kohta selge tõend selle kohta, et Venemaa relvajõud on katastroofi põhjustamisega otseselt seotud.

«Vene pool lükkab otsustavalt tagasi süüdistused osaluse kohta Ukraina idaosas toimunud tragöödias kui tõestamata ja alusetud,» öeldakse sotsiaalmeedias avaldatud saatkonna kommentaaris.

Saatkonna kinnitusel osales Venemaa kõigiti Hollandi uurimisrühma töös, edastades sellele tehnilised andmed raketi Buk kohta, millega reisilennuk alla lasti, spetsiaalselt korraldatud katsetuse ning ka radiolokatsiooni andmed, mis kõik tõestavad Vene poole väitel, et ligi 300 inimese hukkumise põhjustanud rakett oleks tulistatud välja teritooriumilt, mis ei olnud Kiievi kontrolli all.

Saatkonna väitel lähtus rahvusvaheline uurimiskomisjon juba algusest peale seisukohast, et katastroofiga on seotud Venemaa.

«Kiirustav solidaarsusavaldus seesuguse oopuse autoritega ei tule selgelt kasuks Vene-Eesti suhetele, mis elavad niigi üle küllaltki rasket periood,» teatas Venemaa saatkond.

«Raport on kindlasti väga selge tõend selle kohta, et Venemaa relvajõud on otseselt seotud lennu MH17 allatulistamisega, mida nad seni on eitanud,» ütles Mikser esmaspäeval pärast Euroopa Liidu välisministrite kohtumist. «Holland ja Austraalia on palunud Venemaal astuda läbirääkimistesse, mille eesmärk on leida õiglane lahendus ning tuua süüdlased vastutusele. Sama seisukohta jagasid täna ka kõik kohal olnud Euroopa Liidu välisministrid,» lisas Mikser.

Malaisia riikliku lennufirma Malaysia Airlines lend MH17 teel Amsterdamist Kuala Lumpurisse tulistati 2014. aasta 17. juulil Ida-Ukraina kohal alla. Hukkusid kõik 298 pardalolnut, kellest 196 olid Hollandi kodanikud. Kokku oli lennukis 17 riigi kodanikke.

Juhtunut uurinud meeskond teatas eelmisel nädalal, et «MH17 alla tulistanud rakett BUK-TELAR tuli Venemaal Kurskis asuvast 53. õhutõrje raketibrigaadist» ning Holland ja Austraalia, mille kodanikke oli lennukis kõige rohkem, teatasid reedel, et peavad Venemaad lennu MH17 allatulistamise eest vastutavaks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles