Magnitski endine tööandja Browder on vahi alt vabastatud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
William Browder annab USA Senati Justiitskomiteele tunnistust väidetava Venemaa sekkumise osas USA presidendivalimistesse.
William Browder annab USA Senati Justiitskomiteele tunnistust väidetava Venemaa sekkumise osas USA presidendivalimistesse. Foto: Yuri Gripas / Reuters / Scanpix

Vangistuses surnud vene juristi Sergei Magnitski endine tööandja ja investeerimisfondi Hermitage Capital asutaja William Browder teatas täna enda vahistamisest Hispaanias.

«Hispaania politsei vahistas mind äsja Madridis Vene Interpoli vahistamismääruse alusel. Olen just teel politsejaoskonda;» kirjutas Briti finantsist Twitters. Browder postitas ka foto endast politseiauto tagaistmel, kuid politsei kõneisik ei ole vahistamist veel kinnitanud.

Nüüdseks on selgunud, et Browder on vabastatud. Küll aga mitte vahistuskäsu tühisuse, vaid Interpoli määruse aegumise tõttu.

"Vahistamismäärusel on kuupäevapiirang ja kui see aegub, tuleb see arvutiprogrammidest kustutada. Antud juhul Interpol aga ei kustutanud. Politseijaoskonnas avastati, et see ei kehti," ütles politsei pressiesindaja.

Browder edendab USA-s ja teistes riikides niinimetatud Magnitski seadust, mis sai nime Browderi endise töötaja järgi, kes suri vangis pärast seda, kui oli süüdistanud Vene ametnikke osaluses maksupettuse skeemis.

Moskva Tveri kohus mõistis 29. detsembril 2017 Browderi üheksaks aastaks vangi, süüdistades teda ettekavatsetud pankroti korraldamises ja 3,3 miljardi rubla suuruses maksudest kõrvale hiilimises. Samas asjas mõisteti eelnevalt süüdi tema äripartner Ivan Tšerkassov, kes läks kaheksaks aastaks vangi.

Kohus rahuldas Moskva maksuameti tsiviilhagi, mõistes Browderilt ja Tšerkassovilt välja 4,2 miljardit rubla (60,8 miljonit eurot).

Kohtualustel keelati tegeleda Venemaal ettevõtlusega kolme aasta jooksul pärast karistuse ärakandmist.

Otsuse kohaselt tunnistati Browder süüdi ettevõtte Dalnjaja step teadlikus pankrotistamises, Tšerkassov aga kuritegeliku plaani elluviimises. Hagi käsitleb tehinguid pangas HSBC 2004.-2005. aastal, mil Dalnaja Step maksis dividende Küprose emaettevõttele ja kandis rohkem kui 600 miljonit rubla (8,7 miljoni eurot) üle Väikeäri Ühispanka ja Kaug-Ida Piirkonlikku Panka Blagoveštšenskis, millelt olid litsentsid ära võetud.

Sel viisil olevat Browder viinud ettevõttest aktivad enne selle pankrotti laskmist välja ja tekitanud riigile märkimisväärset kahju.

See oli juba teine Browderi kohtuasi, mida Tveri kohtus menetleti tagaselja.

11. juulil 2013 mõistis Tveri Kohus Browderi tagaselja üheksaks aastaks vangi maksudest kõrvalehoidmise eest 522 miljoni rubla (7,6 miljoni euro) ulatuses, võltsides maksudeklaratsioone ja kasutades seadusvastastelt invaliidide maksusoodustusi.

Vene siseministeeriumi kõrgete ametnike miljarditesse rubladesse küündinud maksupettuse paljastanud Magnitskile endale esitati 2008. aastal süüdistus maksupettuses ja võeti vahi alla. Ta suri 2009. aastal Moskva Butõrka eeluurimisvanglas ravi saamata 37 aasta vanuses pankreatiiti, väidetavalt oli teda enne ka pekstud ja piinatud.

Magnitskist on saanud vangide väärkohtlemise sümbol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles