GALERII. Esitleti «Tõe ja õiguse» I osa illustreeritud juubeliväljaannet

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

30. mail esitleti Tallinnas Viru Keskuse Rahva Raamatus «Tõe ja õiguse» I osa illustreeritud juubeliväljaannet. Esitlusel kõnelesid raamatute illustreerimisest, selle mõjust ja tähendusest kunstiteadlane Mari Laaniste ning kirjandusteadlane Maarja Vaino. Sõna sai ka illustratsioonide autor Mark Antonius Puhkan.

Tammsaare loomingut on erinevatel aegadel illustreerinud mainekad kunstnikud, kuid suurem osa neist töödest jääb aastakümnete tagusesse aega ning kannab oma ajastu kunstikeele pitserit.  Kaasaegsema noodiga visuaalne vormistus toob raamatu tänasele lugejale lähemale.

«Seekordse raamatu teevad eriliseks just pildid. Lugeja ees on värskete illustratsioonidega romaan, mis annab Tammsaare sõnaväele juurde lummava pildiväe,» sõnas romaanile järelsõna kirjutanud Maarja Vaino. «Olen kindel, et noore kunstniku Mark Antonius Puhkani isikupärased pildid võidavad vaatajate südame kiiresti.»

Illustratsioonid valiti välja 2015. aastal toimunud illustratsioonivõistlusel. Juba võistluse väljakuulutamise ajal oli plaan anda sel puhul välja «Tõe ja õiguse» I osa pidulik uustrükk 2018. aastal, mil möödub 140 aastat A. H. Tammsaare sünnist. Nüüd on juubeliväljaanne ilmunud Eesti Keele Sihtasutuses kirjastusel.

Esitlusega koos avati Viru Keskuse Rahva Raamatu IV korrusel näitus, kus on väljas illustratsioonide originaalid. «Kui raamatutes saavad kokku kirjandus ja kunst, siis on patt jätta viimane peitu raamatukaante vahele. Illustratsioonide üks eesmärk anda lugejale võimalus raamatuga suhestuda ka pildikeele kaudu ning Mark Antonius Puhkani illustratsioonid kannavad uue «Tõe ja õiguse» mõtlemapanevat sisu väga hästi edasi,» kommenteeris Rahva Raamatu turundusjuht Ingrid Karell.

Näitus jääb Viru Keskuse Rahva Raamatu IV korrusel avatuks 31. juulini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles