Kuuba värske president kutsus Ladina-Ameerika riike Madurot toetama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuba president Miguel Díaz-Canel (vasakul) ja Venezuela riigipea Nicolas Maduro Caracases presidendipalees. Maduro andis oma Kuuba kolleegile üle Simon Bolivari ordeni.
Kuuba president Miguel Díaz-Canel (vasakul) ja Venezuela riigipea Nicolas Maduro Caracases presidendipalees. Maduro andis oma Kuuba kolleegile üle Simon Bolivari ordeni. Foto: JUAN BARRETO / AFP / SCANPIX

Hiljuti Kuuba presidendiks saanud Miguel Díaz-Canel kaitses eile esimesel välisvisiidil Caracases oma rahvusvahelisse isolatsiooni sattunud Venezuela kolleegi Nicolás Madurot, kutsudes Ladina-Ameerika riike tema tegevust toetama.

Díaz-Canel võeti kolmapäeval Caracase Maiquetia lennujaamas avasüli vastu.

«Mul on väga hea meel Venezuelas olla, Elagu Bolivari revolutsioon ja elagu president Maduro!» ütles Díaz-Canel saabudes.

Pärast vastuvõttu ja kohtumist Maduroga presidendipalees rõhutas Kuuba riigipea: «Ükskõik kui suured on raskused või väljakutsed, te saate loota Kuubale – täna ja alati. Toetus on tingimusteta».

Díaz-Canel ütles, et tema Venezuela-visiidi peapõhjus on näidata solidaarsust Maduroga pärast 20. mai vastuolulisi valimisi, mida ei ole tunnustanud ei USA, Euroopa Liit ega 13 Ladina-Ameerika riiki.

Ta nimetas valimisi «ülekaalukaks eduks».

«Võib-olla häiris see enamusest tärkav heli Ühendriike ja parempoolseid nii palju, et nad ei ole suutelised legitiimsust ära tundma,» lausus Kuuba president.

Díaz-Canel ütles kõnes mullu juulis Venezuela rahvusvaheliselt tunnustatud parlamendilt – rahvusassambleelt – võimu võtnud põhiseadusassambleele, et rahvusvaheliste sanktsioonide eesmärk on olnud hävitada Maduro tagasivalimine.

Ta kutsus Ameerikate rahvast näitama solidaarsust ajal, mil Venezuela osutab vastupanu poliitilisele, diplomaatilisele, majanduslikule ja finantssõjale, mida peab USA imperialism.

«Venezuela on Maduro juhtimisel langenud imperialistlike tegude – allutamise, ahistamise, isolatsiooni ja blokaadi» ohvriks,» lausus Kuuba president Maduro liitlastega mehitatud assambleele.

Díaz-Canel kutsus Venezuealt tõrjuma kindlakäeliselt Washingtoni katseid naasta interventsionismiperioodi.

Kommunistliku saareriigi suhtes kehtib alates 1960. aastast majandusembargo ning USA on kehtestanud Maduro ebademokraatliku valitsemise tõttu sanktsioonid presidendi lähikondlastele ning Venezuela režiimiga seotud majandussektorite vastu.

Venezuela ja Kuuba on liitlased alates 1999. aastast, kui Venezuelas tuli võimule vasakpopulist Hugo Chávez, kelle mantlipärijaks Maduro end peab.

Venezuela eksportis kunagi Kuubale päevas 100 000 barrelit naftat vastutasuks Kuuba arstide, treenerite, sõjaliste nõustajate ja sotsiaaltöötajate eest, kuid sellised tarned on asetanud majanduskriisis Venezuela majandusele suure koorma.

«Võib tunduda, et Venezuela toetamine ei ole moes. Aga meid ei ole võimalik heidutada, me kaitseme rahva suveräänset valikut,» ütles Díaz-Canel.

Kanada võimud teatasid eile aga, et kehtestasid Maduro lähikonnale veel sanktsioone seoses eelmise nädala ebaseaduslike ja ebademokraatlike valimistega.

Kanada on presidendivalimiste tulemusi nimetanud pettuseks ning kutsunud Madurot üles poliitvangide vabastamisele ja uute valimiste korraldamisele.

Kanada välisminister Chrystia Freeland.
Kanada välisminister Chrystia Freeland. Foto: Sean Kilpatrick / The Canadian Press / PA Images / Scanpix

«Need sanktsioonid saadavad selge sõnumi, et Maduro režiimi ebademokraatlikul käitumisel on tagajärjed,» ütles välisminister Chrystia Freeland.

Uued sanktsioonid kehtestati kokku 14 inimesele, kelle seas ka Maduro naine Cilia Flores ning mitmed kohtu- ja valimisametnikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles