Tänasest on kõikides Eesti metsades lõkke tegemine keelatud (2)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põleng Võru vallas Jantra külas
Põleng Võru vallas Jantra külas Foto: Lõuna päästekeskus

Alates tänasest on kõikides Eesti metsades keelatud suitsetamine, grilliseadmete kasutamine ja lõkke tegemine.

Päästeamet kuulutas täna välja kogu Eesti territooriumil suure tuleohuga aja, mis toob kaasa olulisi piiranguid. Kui varasematel aastatel on päästeamet suure tuleohuga aja välja kuulutanud piirkonniti, siis tänavu laieneb see kogu Eestile – kuuma ja kuiva ilma tõttu on olukord väga tuleohtlik kõikjal.

Suure tuleohuga aeg tähendab, et looduses on kõrge temperatuuri ja sademete puudumise tõttu äärmiselt suur tuleoht ning igasugune tuletegemine võib tekitada tulekahju ohu või põhjustada tulekahju metsas või maastikul.

Inimeste jaoks seab suure tuleohuga aeg lisapiirangud metsas tegutsemisel. «Suure tuleohuga ajal on keelatud metsas suitsetamine, grilliseadme kasutamine ja lõkke tegemine sh selleks ettevalmistatud kohas,» sõnas päästeameti peadirektor Kuno Tammearu. Päästeametile tähendab suure tuleohuga aeg kõrgendatud tähelepanu pööramist inimeste käitumisele looduses ringi liikudes ja toimetades.

Tuleohukaart 30.05.2018
Tuleohukaart 30.05.2018 Foto: Kuvatõmmis

Viimastel aastatel on päästeameti võimekus tänu Euroopa Liidu struktuurivahendite kasutamisele oluliselt kasvanud. Päästeametil on uued põhiautod, paakautod ja konteinerautod. «Hetkel on päästeameti kasutuses 4 drooni, mis annavad meile maastikupõlengute korral kiire ülevaate põlengu ulatusest ja võimaldavad teha kiiremaid ning efektiivsemaid otsuseid tööde alustamiseks,» ütles päästeameti päästetöö osakonna juhataja Martin Lambing. Lambingu sõnul tuleks tulevikus aga droonide olemasolu ja spetsiifikat veelgi laiendada, et hõlpsamini luuret teostada ja tulekoldeid avastada. 

Päästeamet tuletab meelde, et tulekahju on kergem ennetada kui seda hiljem kustutada st looduses tuleks liikuda ja käituda hoolivalt. «Palume mootorsõidukiga looduses sõitmist vältida, auto tuleks parkida mittesüttivale pinnasele ja mitte sõita ATVga turbasel pinnal. Auto väljalaskesüsteem võib kuiva looduse süüdata ja ATVga turbapinnal sõites võib koguneda turbamulla tolm sõiduki summutile ning selle kuumenedes ja tagasi maapinnale kukkudes võib puhkeda tulekahju,» lisas päästeamet. 

«Sellise mõtlematu tegevuse tagajärg haarab suure hulga päästeressursist ning võib oluliselt halvendada ülejäänud päästeteenuste kättesaadavust elanikkonnale.»

Vaata Ilmateenistuse tuleohu kaarti SIIT

Kuidas käituda metsa- ja maastikutulekahju korral, loe täpsemalt SIIT

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles